2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

A Mátra Manók családos túrája

2008. június 11., szerdaZöld nagycsoportunk tagjai zömében 4 tanévet töltöttek együtt, jól összekovácsolódott nem csak a gyerekközösség, hanem a szülõké is. Sok-sok közös programot, ünnepet töltöttünk együtt. Közös természetjárásunkat sem akármivel kezdtük, elsõ közös kirándulásunk még 2004 tavaszán a Parádi-Mátra területére vezetett. A „Vízesés-túra” keretében a Cifra-istálló megtekintése után jót túráztunk az akkor még háromévesekkel a piros kereszt jelzésû ösvényen, majd az Ilona-völgyi vízeséshez jutottunk.


Azóta sokfelé jártunk, de ha a Mátrát járva kezdtük, fejezzük is be ott, mintegy keretet adva az együtt töltött idõnek. Kezdetben is az volt a cél, hogy a szülõket, hozzátartozókat is olyan természeti környezetbe vigyük, ahol még feltehetõen nem jártak, most is olyan területet választottunk, amely valószínûleg ismeretlen számukra, s vélhetõen maguktól nem is keresnék fel.


Így esett a választás a Rákóczi túra útvonalának egy könnyebben járható, de nagyon változatos szakaszára Parádsasvár és Parádóhuta között. Itt az 5,5 km-en megtalálható a fiatalos, felnövekvõ erdõ, járhattunk bükkösben, gyertyános tölgyesben, fenyõerdõ szerpentinjén is sétálhattunk a puha talajon. A bokorcsoportos rét alkalmat adott egy kis pihenésre, játékra is, majd a Kétbükk közi-patak szemet gyönyörködtetõ szurdoka peremén jutottunk be a bájos mátrai kis faluba. Igyekeztünk minden szocializációs igényt kielégíteni - a felnõtteknek reggeli, déli kávézás, mosdó, stb. – ezért kiinduló pontunk Parádsasváron az Autós Büfé volt, az útvonal másik végén pedig a Hubertus Sörözõ várt minket. Ez utóbbi direkt a mi kedvünkért nyitott ki, s várt minket elegendõ üdítõvel, egyebekkel. Minkét helyen nagyon kedvelik a turistákat, nem haragszanak az összesarazott járólapokért sem, igazán ajánljuk minden természetjárónak. Hálából fogyasztottunk is rendesen. Az urbanizáció kicsit üldözött is minket, mert Fényespusztánál átkelve a mûúton nem egy Family-frost autóval találkoztunk?! A kedves szülõk persze rögtön vásároltak egy karton jégkrémet, ami a programot kicsit átvariálta, de a gyerekeknek nagy örömet szerzett.


Azért jutott idõ egy kis környezeti nevelésre is, a napsütötte erdõszélen szépen virított a magyar szegfû és a kánya szegfû, a legjellegzetesebb fákat kérgükrõl már jól felismerik a gyerekek, alkalmas helyen több fordulóban is játszottuk kedvelt vadászos játékunkat, s a réten is több játékot terveztünk. Sajnos, ott csak a „vaksárkány”-ra jutott idõ, mert olyan fenyegetõen kezdett dörögni, hogy nem mertünk már más tevékenységbe belefogni, inkább tovább indultunk. Szerencsére az esõfelhõket elvitte a szél, s így elgyalogoltunk a Klarissza-csehvicéhez is. A büdös vizet éppen csak megkóstoltuk, így is kisebb idegbajt hoztunk az éppen flakonrengetegjét töltögetõ bácsira, aki elõször készséges volt, de szegény nem gondolta, hogy a „csak megkóstoljuk” is ilyen sokáig tart.


A gyerekek szerint „rémes az a víz”. Leírhatatlan arckifejezésekkel és azonnali kiköpésekkel fejezték ki mindezt, viszont a forrás környezete a jól látszódó gyökérrendszerekkel megvigasztalta õket, s azonnal megmutatták mászó tudományukat a nem mindennapi terepen. Alig lehetett összeterelni õket, hogy visszainduljunk.


Külön autóbuszunkkal a hazafelé vezetõ úton még megálltunk Parádon, s megnéztük Asztalos Joachim fafaragó monumentális, egy tömbbõl faragott alkotásait.


Ismét kellemes és tartalmas napot töltött együtt 20 zöldcsoportos kisgyerek s 21 hozzátartozója csoportunk 3 felnõttjével. Sikerült újra megmozgatnunk a kis csapatot, hiszen mégiscsak gyalogoltunk 7 km-t, s megmutatnunk, hogy a Mátrában rengeteg szép és változatos természeti szépség rejlik, s nem csak a Mátrafüred - Sástó közötti ösvény járható.


Kicsit szomorú volt a búcsú, hiszen ez volt az utolsó együttlétünk ebben a formában. A szülõk hazafelé a buszon nem akarván elfogadni ezt a tényt máris szervezkedésbe kezdtek, ennek eredményeképpen augusztus utolsó napjaiban, még az igazi iskolakezdés elõtt összegyûlünk a Gyöngyösi-tó partján egy szalonnasütéses esti búcsúzásra. Hiszen Feri apunak még tartozunk egy „tésztás játékkal” is...
Tóthné Kelemen Mária

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére