2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

A negyedik átvirrasztott Pünkösd

2007. május 27., vasárnap


Én nem tudom, hogy az emberek látnak-e jeleket. Jeleket az égen, vészjósló fellegek alakjában. Én láttam, s éppen ezért kevés indulóra számítottam a negyedjére megrendezett éjszakai túránk elõtt. De a valóság és a számítás, mint szinte minden évben, most is fényévekkel kerülte el egymást. Hatalmas – szinte már kezelhetetlen – sorok kígyóztak a nevezési és indítási asztaloknál. 864 indulót regisztráltunk, ami bár szívet melengetõ, de egyúttal szinte hihetetlen, hogy ennyi ember érdeklõdését sikerült felkelteni. Egyik évben sem voltak még ennyien, eddig legtöbben 2005-ben voltak, akkor 537-en indultak neki az éjszakának a három távon. Abban az évben a 40 km-es távon többen voltak, mint idén, igaz csupán 2 fõvel, akkor 90-en, most 88-an indultak a legnagyobb távon. Természetesen legnépszerûbb most is a legrövidebb táv volt, azt 502 túrázó járta végig, míg a 25 km-es gyaloglást 274-en választották. Érdekességként említem meg, hogy idén senkinek nem jutott eszébe, hogy 15 km legyûrése után a 40 km-es távnak is nekiinduljon, amire eddig minden évben volt legalább egy példa. A rövid távon indulók még beértek esõ elõtt, a két hosszabb távot választók viszont nem voltak ilyen szerencsések, õk testközelbõl is megérezték, miként ér aranyat a májusi esõ. Olykor-olykor kimentem a rajt-cél helynek otthont adó iskolából, hogy megnézzem: mennyire esik. Bizony esett rendesen, s csak reménykedni tudtam abban, hogy a túrázóknak néhány kilométerrel odébb kevesebb jut. A célba érõk történetei a sûrû mennydörgésekrõl igen rémisztõen hangzottak, de a kisebb megázásoktól eltekintve az idõjárásra komolyabb kritika nem érkezett. A rövidtávon induló félezer emberre nem volt elég a kitûzõkészletünk, nekik postai úton juttatjuk el hamarosan e jól megérdemelt relikviát.


A túránkra készülve metszettünk és jelzéseket újítottunk fel a Rákóczi-turistaút Gyöngyöstõl Mátrafüredig tartó részén, valamint túránk Mátrafüredtõl Sástóig illetve az Õrlõmûtõl Gyöngyössolymosig tartó szakaszán. Szemetet is szedtünk azokon az útszakaszokon, amelyeket május 12-én a Tiszta Mátráért szemétgyûjtõ túra nem érintett.


Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a túra szervezésében, lebonyolításában részt vett, önzetlen munkájuk sok száz embernek adott – reményeink szerint – maradandó élményt. Jövõre az ötödik, jubileumi rendezésre szeretnénk még színvonalasabbá, még emlékezetesebbé tenni éjszakai túránkat.



Szõke György

Kékes Turista Egyesület

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére