2021. augusztus 4. szerda (31. hét) van, köszöntjük Dominika, Domonkos nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrabérc - jövőre sikerül!

2007. április 14., szombatHát szóval ez a nap is elérkezett....


Az előzményekhez csupán annyit, hogy kb. 15 éve szerettem volna végigmenni a Mátrabérc túrán, akkor sajnos eljönni sem volt lehetőségem, most viszont igen.

Tudtam jó előre: ez nem gyerekjáték, s nem lenne szabad félvállról venni, de legfőképpen nem elég a térképet bújni, a beszámolókat olvasni és lélekben készülni. S mégis...

Azért hogy ne ugorjak bele egyből a Mátrabércbe, előtte elmentm a Mátrahegy 40re, amit egy kis szintidőcsúszással, de teljesítettem. Bár mind a két térdem vacakolt vagy másfél hétig... mégsem vettem komolyra a figurát. Persze azért fejben készültem. Tudtam, hogy kell térdvédő, hát beszereztem, tudtam, hogy kell Magne B6, hát beszereztem, tudtam, hogy kell túrabot, hát beszereztem volna, ha a drága jó csomagküldő szolgálat meghozta volna időre. S tudtam, hogy sokat kellene edzeni, de mivel Húsvét jött, s így szolgálataim eléggé rendesen lekötöttek, ezért picit (nagyon) hanyagoltam a felkészülést. Bíztam a kitartásomban...


A péntek éjszakám sajnos kevés alvással telt. A szomszédban lakó roma család egész éjszaka ünnepelt, persze hírből sem ismerik a csendháborítás fogalmát... sajna.

2.30-kor keltem. Egy gyors zuhany, majd 3 előtt 5 perccel már a barátom "mi autónk"-jában csücsülve faljuk az aszfalton a kilométereket Sirok felé(210km). Útközben a Tokaji-hegy oldalában felvesszük a Komámat, akit beszerveztem, hogy legyen ismeretsége a teljesítménytúrákkal. Ő a Muzsla túrára indult. 5.40-re értünk Sirokra, s magam is meglepődtem a nagy tömeg láttán. Gyors nevezés, rajtidő. Majd elő a bakancs, s már is kész vagyok az indulásra. Lajos barátom rámcsörgött, hogy maradtam-e eredeti elképzelésem mellett, mert a komám csábított a rövidebb túrára. (Vagy én magamat? Ki tudja...) Mondom Lajosnak, itt vagyok indulásra készen, de 500 ember között elég nehéz egymást megtalálni. Aztán elindultunk.


Egy autó 4 utassal mindenképpen szeretett volna a Mátrabérc indulóin keresztülsuhanni, hangos kürtöléssel, kevés sikerrel. Ha nem a Mátrabércen vagyunk, szerintem nagy buli lett volna ennyi ember közé ilyen stílusban behajtani. Apropó. Kérjük a rendezőket, a következő túrán védjék le az aszfaltos szakaszt is, hogy baleset ne fordulhasson elő! Köszönjük.

Szóval elindultunk 6.00-kor. Csípős hideg, de nem sokáig. Lassú menet, kígyózó sor. Azt próbáltam, hogy felveszem az előttem haladók tempóját, s nem maradok le tőlük, a tömegvonzás törvénye alapján még jól is fogok járni. Az Domoszlói-kapuig bírtam is a gyűrődést. Az itatást nem hagytam ki, itt pihiztem egy picit. Az Oroszlánvár megmászása egy megállással még ment. Pecsét, pihenő és időírás. 8.25-kor indultam tovább,de mivel eltűnt előlem az a húzóerő, akik után jöttem, így váltottam a saját tempómra (nem kellett volna). A Nagy-Szár-hegy felé már izzadtam rendesen, s persze lassabban haladtam, mint előtte. A Disznó-kő után már egyre nehezebben ment a gyaloglás, így csak 11.21-re értem fel a Kékesre. Hogy sikerült egy órás lemaradást produkálnom, azt magam sem tudom, de összejött. Közben a Lajos barátom többször hívott és biztatott. Persze ő egy más lépték szerint túrázott hozzám képest...

A Kékesen öröm volt elfogyasztani a forró levest. Majd egy szendvics és vízvásárlás után telefon haza a családnak, hogy minden ok, csak fáradok. Így indultam lefelé a sárga jelzésen. A meredeknek nekiindulva előttem termett egy család: több szülő, több kisgyerek, akik szülői felszólítás ellenére indulnak neki a meredeknek lefelé. Nem tudtam, hová lépjek, hogy minden gond nélkül tudjak lefelé haladni, s akkor még ezt a családot is kerülgetni, ráadásul vigyázva a gyerekekre, akik 4-5 évesek ha lehettek. Na szóval túljutottam rajtuk. Majd utolért egy tűzszerész feliratban túrázó társam, aki úgy ment a meredeken, mint egy rongylábú vagy térdű, s csak pislogtam, mert pillanatok alatt eltűnt előlem. A Csór-hegyre annyi idő alatt értem fel, mint ami az itinerben meg volt adva. Akkor mégsem vagyok fáradt? Vagy most mivan? Magam sem tudtam. A Csór-hegy után láttam a havas Tátrát, én meg itt sülök meg, s mindenemen folyik a víz. Azért megyek tovább. Előttem lelkes fiatalok, levágják a kék+ jelzés utolsó kanyarját, s ezzel úgy eltűnnek előlem, mint a sicc. A Rudolftanyai elágazásnál iszom egy kis szörpöt. Aztán megzavarom a mozgó ellenőrök szerelmi légyottját egy pecsét erejéig, s már mennék is tovább Galya felé, ha bírnék.

DE rettentően nehezen megy. Érdekes, semmim sem fáj, s mégsem megy. Talán elfogyott az energia. Csokival pótolom, de nem sok eredménye van. Végül alkalmi túratársam,aki 61 éves Salgótarjánból, vele bandukolunk felfelé. Közben telefonálunk a felségének, hogy jöjjön. Azt mondja, kiszáll. Ez rám is átragad, s mivel érzem, hogy nincs sok erőm, ezért én is úgy döntök, mint ő. Megállok Galyán a pecsételés után. Bár tudom, hogy ha valaki megrázna, még menne egy darabig, de úgy gondoltam: most ennyi nekem bővel elég. 14.25-kor feladom a Mátrabércet.


Minden rendben van velem, csak elfáradtam, mondom a feleségemnek, meg a Galyán várakozó barátomnak.

Alkalmi egri túratársam is itt áll meg. Együtt indulunk kocsival Szurdokpüspökibe a Komámért, aki 5.17 alatt végigment a Muzslán. Gartula neki!

Én pedig nem szomorkodom, hogy nem sikerült. Megtanultam: Fel kell készülni!!!
S már azt tervezzük, hogy egy rövidebb és szintemelkedésben jóval szolidabb túrán elinduljunk.

Mert megszerettem a teljesítménytúrázást!

S remélem jövőre elmondhatom, hogy ha lesz Mátrabérc, akkor felkészülve én is ott leszek... s akkor majd meglátjuk!


A szervezés nagyon profi volt, dicséret érte mindenkinek, aki részt vett benne!ezsau

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére