2024. május 24. péntek (21. hét) van, köszöntjük Eliza, Eszter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrabérc - jövõre sikerül!

2007. április 14., szombatHát szóval ez a nap is elérkezett....


Az elõzményekhez csupán annyit, hogy kb. 15 éve szerettem volna végigmenni a Mátrabérc túrán, akkor sajnos eljönni sem volt lehetõségem, most viszont igen.

Tudtam jó elõre: ez nem gyerekjáték, s nem lenne szabad félvállról venni, de legfõképpen nem elég a térképet bújni, a beszámolókat olvasni és lélekben készülni. S mégis...

Azért hogy ne ugorjak bele egybõl a Mátrabércbe, elõtte elmentm a Mátrahegy 40re, amit egy kis szintidõcsúszással, de teljesítettem. Bár mind a két térdem vacakolt vagy másfél hétig... mégsem vettem komolyra a figurát. Persze azért fejben készültem. Tudtam, hogy kell térdvédõ, hát beszereztem, tudtam, hogy kell Magne B6, hát beszereztem, tudtam, hogy kell túrabot, hát beszereztem volna, ha a drága jó csomagküldõ szolgálat meghozta volna idõre. S tudtam, hogy sokat kellene edzeni, de mivel Húsvét jött, s így szolgálataim eléggé rendesen lekötöttek, ezért picit (nagyon) hanyagoltam a felkészülést. Bíztam a kitartásomban...


A péntek éjszakám sajnos kevés alvással telt. A szomszédban lakó roma család egész éjszaka ünnepelt, persze hírbõl sem ismerik a csendháborítás fogalmát... sajna.

2.30-kor keltem. Egy gyors zuhany, majd 3 elõtt 5 perccel már a barátom "mi autónk"-jában csücsülve faljuk az aszfalton a kilométereket Sirok felé(210km). Útközben a Tokaji-hegy oldalában felvesszük a Komámat, akit beszerveztem, hogy legyen ismeretsége a teljesítménytúrákkal. Õ a Muzsla túrára indult. 5.40-re értünk Sirokra, s magam is meglepõdtem a nagy tömeg láttán. Gyors nevezés, rajtidõ. Majd elõ a bakancs, s már is kész vagyok az indulásra. Lajos barátom rámcsörgött, hogy maradtam-e eredeti elképzelésem mellett, mert a komám csábított a rövidebb túrára. (Vagy én magamat? Ki tudja...) Mondom Lajosnak, itt vagyok indulásra készen, de 500 ember között elég nehéz egymást megtalálni. Aztán elindultunk.


Egy autó 4 utassal mindenképpen szeretett volna a Mátrabérc indulóin keresztülsuhanni, hangos kürtöléssel, kevés sikerrel. Ha nem a Mátrabércen vagyunk, szerintem nagy buli lett volna ennyi ember közé ilyen stílusban behajtani. Apropó. Kérjük a rendezõket, a következõ túrán védjék le az aszfaltos szakaszt is, hogy baleset ne fordulhasson elõ! Köszönjük.

Szóval elindultunk 6.00-kor. Csípõs hideg, de nem sokáig. Lassú menet, kígyózó sor. Azt próbáltam, hogy felveszem az elõttem haladók tempóját, s nem maradok le tõlük, a tömegvonzás törvénye alapján még jól is fogok járni. Az Domoszlói-kapuig bírtam is a gyûrõdést. Az itatást nem hagytam ki, itt pihiztem egy picit. Az Oroszlánvár megmászása egy megállással még ment. Pecsét, pihenõ és idõírás. 8.25-kor indultam tovább,de mivel eltûnt elõlem az a húzóerõ, akik után jöttem, így váltottam a saját tempómra (nem kellett volna). A Nagy-Szár-hegy felé már izzadtam rendesen, s persze lassabban haladtam, mint elõtte. A Disznó-kõ után már egyre nehezebben ment a gyaloglás, így csak 11.21-re értem fel a Kékesre. Hogy sikerült egy órás lemaradást produkálnom, azt magam sem tudom, de összejött. Közben a Lajos barátom többször hívott és biztatott. Persze õ egy más lépték szerint túrázott hozzám képest...

A Kékesen öröm volt elfogyasztani a forró levest. Majd egy szendvics és vízvásárlás után telefon haza a családnak, hogy minden ok, csak fáradok. Így indultam lefelé a sárga jelzésen. A meredeknek nekiindulva elõttem termett egy család: több szülõ, több kisgyerek, akik szülõi felszólítás ellenére indulnak neki a meredeknek lefelé. Nem tudtam, hová lépjek, hogy minden gond nélkül tudjak lefelé haladni, s akkor még ezt a családot is kerülgetni, ráadásul vigyázva a gyerekekre, akik 4-5 évesek ha lehettek. Na szóval túljutottam rajtuk. Majd utolért egy tûzszerész feliratban túrázó társam, aki úgy ment a meredeken, mint egy rongylábú vagy térdû, s csak pislogtam, mert pillanatok alatt eltûnt elõlem. A Csór-hegyre annyi idõ alatt értem fel, mint ami az itinerben meg volt adva. Akkor mégsem vagyok fáradt? Vagy most mivan? Magam sem tudtam. A Csór-hegy után láttam a havas Tátrát, én meg itt sülök meg, s mindenemen folyik a víz. Azért megyek tovább. Elõttem lelkes fiatalok, levágják a kék+ jelzés utolsó kanyarját, s ezzel úgy eltûnnek elõlem, mint a sicc. A Rudolftanyai elágazásnál iszom egy kis szörpöt. Aztán megzavarom a mozgó ellenõrök szerelmi légyottját egy pecsét erejéig, s már mennék is tovább Galya felé, ha bírnék.

DE rettentõen nehezen megy. Érdekes, semmim sem fáj, s mégsem megy. Talán elfogyott az energia. Csokival pótolom, de nem sok eredménye van. Végül alkalmi túratársam,aki 61 éves Salgótarjánból, vele bandukolunk felfelé. Közben telefonálunk a felségének, hogy jöjjön. Azt mondja, kiszáll. Ez rám is átragad, s mivel érzem, hogy nincs sok erõm, ezért én is úgy döntök, mint õ. Megállok Galyán a pecsételés után. Bár tudom, hogy ha valaki megrázna, még menne egy darabig, de úgy gondoltam: most ennyi nekem bõvel elég. 14.25-kor feladom a Mátrabércet.


Minden rendben van velem, csak elfáradtam, mondom a feleségemnek, meg a Galyán várakozó barátomnak.

Alkalmi egri túratársam is itt áll meg. Együtt indulunk kocsival Szurdokpüspökibe a Komámért, aki 5.17 alatt végigment a Muzslán. Gartula neki!

Én pedig nem szomorkodom, hogy nem sikerült. Megtanultam: Fel kell készülni!!!
S már azt tervezzük, hogy egy rövidebb és szintemelkedésben jóval szolidabb túrán elinduljunk.

Mert megszerettem a teljesítménytúrázást!

S remélem jövõre elmondhatom, hogy ha lesz Mátrabérc, akkor felkészülve én is ott leszek... s akkor majd meglátjuk!


A szervezés nagyon profi volt, dicséret érte mindenkinek, aki részt vett benne!ezsau

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére