2021. szeptember 26. vasárnap (38. hét) van, köszöntjük Jusztina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátra Bátra

2006. október 21., szombatHa másfél éves késéssel is, de létrejött végre a túra! Így méteres hó helyett az évszakhoz képest kellemes időben teljesíthettük ezt a nem könnyű kis "sétát".


A túra előtti héten a legnagyobb fejtörést a ruházat-felszerelés kiválasztása okozta, mivel a meteorológusok csapadékos időt jósoltak. Szerencsére vasárnap délelőtt egy külföldi weblapon találtam egy Mátrára vonatkozó, bíztató előrejelzést: 20%-os eső-valószínűség Kékestetőre. Ez dönt: marad a könnyű túrafutócipő, kabát helyett pulóver, kamáslit, esőkabátot, túrabotot nem viszek. Csanya autójával gyorsan lejutunk Pásztóra, köszönet még egyszer a lehetőségért.


Nevezünk a parkban, majd Gethével nekivágunk a távnak. A hasznosi részen Sétálós bácsi és Zsotyek is csatlakozik. Szinte minden ház előtt ücsörögnek gyümölcsárusok, egy bácsika rosszallóan csóválja a fejét, amikor válaszolunk a "Hová mennek?" kérdésre. :-) Beérünk az erdőbe, és lassan lemaraduk a gyorslábúaktól. Folyamatosan sötétedik, így a Z jelzés kezdi megtréfálni a túrázókat, innen-onnan bukkannak fel lámpák. Szerencsére Gethe tökéletesen ismeri az utat, így bennünket komolyan egyszer sem fenyeget a kavarás veszélye. A sötétben egy futó húz el mellettünk. A futáshoz itt nagy bátorság, tökéletes helyismeret, és a sok bokatörő, sziklás részre gondolva még szerencse is kell.

Sötétben érünk az Ágasvári turistaházhoz. Sokan vannak ezen a tényleg barátságos helyen, kérdezgetik, hogy a ttúrán vagyunk-e. Megiszunk egy kólát, és immár Zolival megerősödve vágunk neki a szörnyű, sziklás emelkedőnek a csúcsra. Nem ismerem ezt a K háromszög jelzést; szerencse, hogy sötét van és nem látom az utat. Egy-egy kidőlt fa is nehezíti a mászást, az egyikben hatalmasat esek. Ezen a szakaszon két nagy zúzódást szerzek be a jobb lábamra. Gethe megállíthatatlanul nyomul felfelé, én 2-3 pihegéssel jutok fel végre a tetőre (18:50). Gy. Péter úr a pontőr, a BEAC-on finom dinnyét osztott Törökmezőn, itt mazsolát ad nagykanállal. Többen eszegetnek, pihennek, mi egy kis öltözködés után elindulunk lefelé.


Sajnálom a kimaradó, valószínűleg fantasztikus látnivalókat, de hát ez éjszakai túra, itt jobb, ha az ember a lába elé néz. :-) Poros, csúszós, faleveles lejtőkön haladunk lefelé, néhol nagy mélységek mellett. Elhagyjuk a kék jelzéseket, jönnek a Mátraszentlászlót elkerülő sárga jelzések, amikhez már helyismeret is kell néha. Egy pár próbál velünk tartani. Kicsit megmosolyogtat bennünket, amikor a lány ingerülten szól rá a fiúra, hogy várja meg. :-) Felérünk Vörös-kőhöz (20:00), ahol a kilátóba is felmászunk.


Innen irány Galyatető. A pár elmarad mögöttünk, és lassan leszáll a köd. Nagyon szép helyeken visz a túra, többször kéne a Mátrába jönnöm és ezeket a részeket nappal megnézni. Komoly ködben érünk fel Galyatetőre (21:10) , ahol maga Hallgatoozoo a pontőr. Itt én is felveszem a pulcsit, megeszem az utolsó sajtos kiflimet és pár darabot Hallgatoozoo finom házisütijéből.


Veszünk vizet, és irány a Nyírjesi erdészház. Zoli kiment egy varangyot a turistaútról. Még kirándulókkal is találkozunk ezen a szakaszon. Kényelmesen elérjük az erdészházat (22:15), és OKT pecsétet teszünk az ellenőrzőlapra, pihenünk. Itt néhányan rossz helyen keresték a pecsétet. Sok jelzésváltással tarkított, hosszú rész következik. Szerencsére nem megyünk el a titkos pont mellett sem. :-) Az "ingerszegény", monoton gyaloglás bizony beszélgetve jobban eltelt. Innen a szörnyű, csúszós sárga jelzés maradt meg. Kövekbe, gyökerekbe kapaszkodva küzdöm fel magam a tetejéig, ez jobban megviselt, mint az ágasvári emelkedő. Innen nagyon köves gerincút jött, majd egy meredek szerpentin után pihentünk egy nagyot egy fatörzsre lerogyva. Közben a sűrű köd esőként csöpögött a fákról. Amikor már fázunk, akkor nekiindulunk és végre elérünk Sas-kőhőz (0:42). Itt két müzliszeletet is kapunk. A pont környéke elég csúszós, és vigyázni kell a sötétben mellettünk tátongó szakadékra is. Néhány túrázó beér bennünket.


A csúszós, bokatörő ereszkedéseknél megint hiányolom a túrabotjaimat. Erre a túrára (meg egyáltalán a Mátrába) hozni kell a botokat!!! A Markazi-kapu környékén elemcsere. Nem kis izgalmak, kavargások után lesz meg nagy nehezen a kék jelzés. Kezdek kissé befáradni, kortyolgatom az erre az esetre magammal hozott kólát. Hármashatár környékén egy kis pihenés, evés és szintidő számolgatás következik. Kemény mászások, ereszkedések jönnek, egy botot nekem is muszáj segítségül hívni. Még egy utolsó nagy mászás, és végre fent vagyunk a Csanya-sátornál Oroszlánváron (3:10). Vándorköszörűs és Csanya ad vizet, levest, ami isteni finom, meleg.


Lassan továbbindulunk, neki az utolsó meredek lejtőnek. Lent búcsút veszek a jó kis husángtól, és szinte jólesik a vízszintes aszfalt. Az "innen már csak kényelmesen besétálunk" elve hamar megdől, mert a kék kereszt jelzés nem épp a legtriviálisabb turistaút. Keresni kell rendesen, van sár is, dzsindzsa is egy kicsit. Egyszer valahogy megtréfál bennünket, és egy kicsit visszafelé is jövünk rajta. :-) De végre megint kiérünk a betonra, és innét egyenes az út a vasútállomásra (4:45). A cél a váróteremben van, itt magkapjuk a szép jelvényt és a hatalmas oklevelet, amit évente lehet majd egy évszámos csillaggal "turbózni". Kis pihegés után kisétálunk a sokat késő buszhoz, amin szerencsére van fűtés, és 8-ra már Pesten is vagyunk.


Jó nehéz kis túra volt ez a Mátra Bátra. Nehezebb, mint az MCSÉT, az tuti. Remélem jövőre is eljutok rá. Egyetlen észrevételem lenne mindössze: az itinerbe kéne rendezői telefonszám, az éjszaka esetleg eltévedők miatt. Köszönet Gethének és Zolinak a társaságért és a tájékozódásért. Nélkülük biztos nem sikerült volna a teljesítés. Köszönet Csanyának a lejutási lehetőségért.
Budai Attila

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére