2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Picurka túra

2006. október 08., vasárnapA Kékes Turista Egyesület és a Mátra Manók nyílt túrája
Kissé borús vasárnap reggelre ébredtünk, az „idõjárás bácsi” szerint esõ is várható... de mért pont itt lenne, ha mi túrázni megyünk?


Mire az autóbuszhoz gyülekeztünk, gyönyörûen sütött is a nap. Ez az, pont így gondoltam!

Húszan szálltunk fel az autóbuszra, kicsik, nagyok és egészen picurkák, közelebbi és távolabbi ismerõsök, s elõször látott vendégek. Mátraházára érkezve kissé rosszul esett, hogy közben valaki ellopta a napot, és fázósan öltözködött mindenki, akinek volt még mit magára húznia – akinek pedig nem, próbálta jó kicsire összehúzni magát, s dideregve reménykedett, hogy majd csak lesz jobb is.


A parkolóban egész kis csapat várt már bennünket, így egyesülve mutatós túracsapatot alkottunk. 39-en indultunk útnak. A gyerekek megkapták a számukra készült térképeiket, csakhamar útba is igazítottak bennünket, hogy ne tévedjünk el. Beljebb haladva a sárga háromszög jelzésen már nem fáztunk annyira (talán nem mozgott a levegõ, talán meg is szoktuk már a hõmérsékletet).


Egy alkalmas helyen körbeálltunk, s a köszöntés és bemutatkozás után megkapták feladataikat a túrázók: három levelet kell gyûjteni, zöldet, sárgát, és pirosat, s két követ, amíg el nem érkezünk a kis tisztásig. A jó ösvényre lépést pecséttel igazoltuk.

S persze útközben számtalan érdekesség, megfigyelni való akadt, kinek-kinek kora és érdeklõdése szerint. Többen gyûjtöttek az õszi erdõ kincseibõl, hogy otthon majd hangulatos díszt varázsoljanak belõlük. S igazán volt alkalmunk gyönyörködni az õsz színeiben is.


Megérkezve a tisztásra nagyon fontos dolog következett: elõször is enni kellett a kicsiknek.


Miután megteltek a pocakok, közös játékba kezdtünk. A szülõk, nagyszülõk segítségével fénymikroszkópot készítettünk magunknak. (amolyan XXI. sz-i technikával, írólapból, némi hajtogatás és tépés segítségével.) A fényt az éppen elõbújással küszködõ nap biztosította. Mindenesetre sikerült jól megfigyelnünk e levelek erezetét, felfedezhettük az amúgy észre nem vett színösszetételeket. Mondtunk õszi verset, játszottunk esõjátékot a gyûjtött köveinkkel. Aztán megkerestük a tisztáson lakó bennszülötteket a nagyítós üvegeinkkel.


Találtunk egy csomó dagadt szöcskét, poloskát, szitakötõ is akadt, s katicabogarak is sétáltak a fûszálakon. Mindent jól megnéztünk, lábakat számoltunk, a katicáknak énekeltünk is. Aztán elköszöntünk tõlük, és elengedtük õket.


Innen már folyamatosan fogyott a csapat, vagy azért, mert túl nagy volt a túratárs, vagy azért, mert túl kicsi. Volt, aki innen lesétált a Sás-tóhoz, volt, aki indult vissza, mert az alvásidõ bizony nagyon fontos dolog a kisemberek életében.


Azért a forrást szinte mindenki megnézte, volt is kis csalódottság, mert a régóta tartó csapadékhiány miatt egy kis csöpögést láttunk csak. Némi vigaszt nyújtott a térképre kapott manós pecsét, igazolva, hogy megérkeztek a Bükkfa-kúthoz.

Innen mindenki a maga tempójában vagy a kiszemelt autóbusz indulási idejéhez alkalmazkodva haladt visszafelé, így lassan és folyamatosan fogyott a csapat.


Mi, túravezetõk természetesen a menet végével haladtunk. Egyrészt azért, mert nem hagyunk el senkit, másrészt azért, mert mi nem voltunk idõhöz kötve, s nekünk is jólesett a szintén ráérõkkel élvezni az õszi bükkös látványát, s minél többet szívni a tiszta levegõbõl.Nyílt túránkon a 2 túravezetõn kívül 21 felnõtt, 3 kisiskolás, 9 óvodás, s 4 igazán picurka indult útnak, akik még 3 évesek sem voltak. S õk is indultak! Sõt, mi több, jöttek is bizony elég sokat a maguk kis lábán, a maguk erejébõl!


Nagy örömömre szolgált, hogy teljes családok töltötték velünk szabadidejüket: nagyszülõ, gyerekei párjaikkal, s az õ gyerekeik, vagyis a kis unokák. Voltak vendégeink Szolnokról is!


Örvendetes az is, hogy most többségben voltak a vendégek. A gyerekek közül csak 5 volt Mátra Manó, s az õket kísérõ családtagok is 8-an voltak. Vagyis, mondhatjuk, hogy sikerült felkeltenünk mások érdeklõdését is.Köszönöm Móni tanító néninek, hogy szervezett résztvevõket iskolájából a túrára, s Vali óvónéninek, hogy vasárnap is volt kedve dolgozni velem.Tóthné Kelemen Mária


(S hogy ne legyen minden rózsaszín: a kiosztott nagyítós üvegünkbõl most egy nagy és egy kicsi nem került vissza hozzánk, többszöri kérésre sem. Tavasszal egy nagy üveg tetszett meg valakinek, s került jó mélyre a táskájába, mindezt ártatlan ábrázattal kísérve. A nagy üveg ára 1100 Ft, a kicsié 700. Mivel ezek leltári tárgyak, s egyébként is az óvoda alapítványi pénzébõl vettük – vagyis a szüleinkébõl –, természetesen ki kellett fizetnünk Valival.


Igazán nem tudom, hogy mit is érezzek ilyenkor. Alapvetõen a gyomrom forog!Szerintetek nem jogos?!)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére