2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrahegy 20

2006. március 18., szombatOtt kezdem, hogy ez életem elsõ túrabeszámolója, illetve ez volt életem elsõ teljesítménytúrája is.


2006-03-17: Egyedül vágtam neki a megmérettetésnek, péntek ebédidõben már a buszon csücsültem. Kb 3 órára már Mátrafüreden is voltam. Egy nagyon szimpatikus panziót választottam (Famili Panzió). A hölgy nagyon kedves volt, segítõkész, és a panzió ott volt 5 percre a másnapi rajttól, a Mûvelõdési Háztól is. Azért indultam el már pénteken ilyen korán, mert gondoltam: ha már itt vagyok életemben elõször, nem szeretnék egybõl csõdöt mondani. Ahogy beértem a panzióba, szedelõzködés és terepszemle következett. Hát persze, hogy a másnapi túra kb. 8 km-es szakaszát térképeztem fel, hogy mi fog várni másnap. Minden simán ment, a jelzések tökéletesek voltak, gondoltam: itt holnap tuti nem tévedek el... Na persze túl szép, hogy igaz legyen. Ugyanis a Som-nyeregnél a térképem 3 jelzést mutatott (gondolom másnak is). S-/SO/Snégyzet. Az útmutatóm azt mutatta tovább (és a másnapi térkép is, amit kaptunk a túrán), hogy a sárga vonalon kell menni. Na wazz, az volt a legkeményebb dolog, ugyanis borzasztó meredek volt, és én persze vakon bedõltem a térképnek. Hát meg is szívtam keményen. Az eredmény: kb 20 esés, térdig átázott nadrág ill. cipõ. Szerintem én lehettem arra az elsõ, amióta leesett a hó. :-) Hát mondtam ha holnap is erre kell menni, én menten betojok. Mire fölértem a Kékes tetejére, már 6 óra volt. Sötétedett is, elkezdtem parázni. Szerencsére útbaigazítottak, azt mondták 5 perc múlva indul vissza a busz Füredre, több se kellett, rohantam mint a nyúl. Szerencsére elértem és szedett-vedett állapotban haza is értem nagy megkönnyebbüléssel, és a holnapi túra szép gondolataival.


2006-03-18 szombat, a túra napja.
8 órakor már beneveztem a 20 km-es távra, gondoltam elég lesz ennyi elsõre. Utólag azt mondom, igazam is volt. Megkaptam a kézikönyvet, induláááás! 8:05-kor indultam el a már ismerõs útvonalon, tudtam elõre: mi lesz a keményebb rész, és mi a könnyebb. Az elsõ EP. hamar jött, a Muzsla-tetõn vártak a pontõrök. Itt nem is teketóriáztam sokat, indultam is tovább. Hamarosan következett a Rákóczi-forrás. Itt ágazott el a 40-esek útvonala, de mivel én 20-as voltam, folytattam utamat a S- jelzésen. Ez még egy könnyû rész volt, nem is sejtettem, hogy hamarosan brutális emelkedõk lesznek. De hát a Mátra az Mátra. Elõtte még Mátraházán volt a következõ EP. A pontõrök csokival fogadtak, felvetettem 2 érdekes kérdést is nekik. Az egyik az volt, hogy mindenki a sárga háromszög jelzéstõl jött, egyedül én voltam becsületes, mert én a megadott sárga vonalon jöttem. :-) A másik kérdésem, visszagondolva a tegnapi bemelegítésre: megkérdeztem, hogy a Som-nyeregnél, ahol tegnap eltévedtem, merre is kellett volna menni. Hát a körön kellett, nem a vonalon. (Persze a térkép mást mutatott megint...) Megköszöntem az útbaigazítást, és indultam tovább. A Som-nyeregtõl indult a kemény rész. A hó ki se volt taposva, szegény turisták maguknak vágták szinte az utat. A Pisztrángos-tó (EP.) után a K+ jelzésen nagyon nehéz volt a feljutás, egy kínszenvedés volt (nekem), mire felértem a Kékesre, ez volt a legnehezebb rész a túrán, de a Kékes étteremben megnyugtattak, hogy ennél csak jobb lehet már. Fel is tankoltam ott, a választék talán itt volt a legjobb (alma, kivi, citrom és forró citromos tea). Innen már csak lefele vezetett az út, kb. 8 km volt még Mátrafüred, persze az út nem volt kitaposva, a végén már nem is érdekelt a dolog, csak mentem, nem számít, hogy minden átázott. És nemsokára elérkezett a cél, a Mûv. Ház, ahol beregisztrálták az adatokat (ha jól tudom, 3,9 lett az átlagsebességem). :-). Futni egyelõre még keveset futottam, sõt szinte semmit, de hát elsõre az a lényeg, hogy gyalog teljesítsem a távot, a futás ráér. Az idõm is tetszett, ahhoz képest, hogy ez volt az elsõ, az idõm 5:08, ami ugye jóval a szintidõn belül volt. Megkaptam az oklevelet és a kitûzõt, és büszkén indultam haza, gondolva arra, hogy jövõre lehet a 30-asra jövök, és bízom benne, hogy még jobban szerepelek.


Összesítve: nagyon jó túraidõ volt, jó, nem mindenhol, volt ahol 80 cm-es hóban mászkált az ember, szimpatikus emberek és sikerélmény. Jövõre ugyanitt!
RushBoy

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére