2021. szeptember 18. szombat (37. hét) van, köszöntjük Diána nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrahegy 20

2006. március 18., szombatOtt kezdem, hogy ez életem első túrabeszámolója, illetve ez volt életem első teljesítménytúrája is.


2006-03-17: Egyedül vágtam neki a megmérettetésnek, péntek ebédidőben már a buszon csücsültem. Kb 3 órára már Mátrafüreden is voltam. Egy nagyon szimpatikus panziót választottam (Famili Panzió). A hölgy nagyon kedves volt, segítőkész, és a panzió ott volt 5 percre a másnapi rajttól, a Művelődési Háztól is. Azért indultam el már pénteken ilyen korán, mert gondoltam: ha már itt vagyok életemben először, nem szeretnék egyből csődöt mondani. Ahogy beértem a panzióba, szedelőzködés és terepszemle következett. Hát persze, hogy a másnapi túra kb. 8 km-es szakaszát térképeztem fel, hogy mi fog várni másnap. Minden simán ment, a jelzések tökéletesek voltak, gondoltam: itt holnap tuti nem tévedek el... Na persze túl szép, hogy igaz legyen. Ugyanis a Som-nyeregnél a térképem 3 jelzést mutatott (gondolom másnak is). S-/SO/Snégyzet. Az útmutatóm azt mutatta tovább (és a másnapi térkép is, amit kaptunk a túrán), hogy a sárga vonalon kell menni. Na wazz, az volt a legkeményebb dolog, ugyanis borzasztó meredek volt, és én persze vakon bedőltem a térképnek. Hát meg is szívtam keményen. Az eredmény: kb 20 esés, térdig átázott nadrág ill. cipő. Szerintem én lehettem arra az első, amióta leesett a hó. :-) Hát mondtam ha holnap is erre kell menni, én menten betojok. Mire fölértem a Kékes tetejére, már 6 óra volt. Sötétedett is, elkezdtem parázni. Szerencsére útbaigazítottak, azt mondták 5 perc múlva indul vissza a busz Füredre, több se kellett, rohantam mint a nyúl. Szerencsére elértem és szedett-vedett állapotban haza is értem nagy megkönnyebbüléssel, és a holnapi túra szép gondolataival.


2006-03-18 szombat, a túra napja.
8 órakor már beneveztem a 20 km-es távra, gondoltam elég lesz ennyi elsőre. Utólag azt mondom, igazam is volt. Megkaptam a kézikönyvet, induláááás! 8:05-kor indultam el a már ismerős útvonalon, tudtam előre: mi lesz a keményebb rész, és mi a könnyebb. Az első EP. hamar jött, a Muzsla-tetőn vártak a pontőrök. Itt nem is teketóriáztam sokat, indultam is tovább. Hamarosan következett a Rákóczi-forrás. Itt ágazott el a 40-esek útvonala, de mivel én 20-as voltam, folytattam utamat a S- jelzésen. Ez még egy könnyű rész volt, nem is sejtettem, hogy hamarosan brutális emelkedők lesznek. De hát a Mátra az Mátra. Előtte még Mátraházán volt a következő EP. A pontőrök csokival fogadtak, felvetettem 2 érdekes kérdést is nekik. Az egyik az volt, hogy mindenki a sárga háromszög jelzéstől jött, egyedül én voltam becsületes, mert én a megadott sárga vonalon jöttem. :-) A másik kérdésem, visszagondolva a tegnapi bemelegítésre: megkérdeztem, hogy a Som-nyeregnél, ahol tegnap eltévedtem, merre is kellett volna menni. Hát a körön kellett, nem a vonalon. (Persze a térkép mást mutatott megint...) Megköszöntem az útbaigazítást, és indultam tovább. A Som-nyeregtől indult a kemény rész. A hó ki se volt taposva, szegény turisták maguknak vágták szinte az utat. A Pisztrángos-tó (EP.) után a K+ jelzésen nagyon nehéz volt a feljutás, egy kínszenvedés volt (nekem), mire felértem a Kékesre, ez volt a legnehezebb rész a túrán, de a Kékes étteremben megnyugtattak, hogy ennél csak jobb lehet már. Fel is tankoltam ott, a választék talán itt volt a legjobb (alma, kivi, citrom és forró citromos tea). Innen már csak lefele vezetett az út, kb. 8 km volt még Mátrafüred, persze az út nem volt kitaposva, a végén már nem is érdekelt a dolog, csak mentem, nem számít, hogy minden átázott. És nemsokára elérkezett a cél, a Műv. Ház, ahol beregisztrálták az adatokat (ha jól tudom, 3,9 lett az átlagsebességem). :-). Futni egyelőre még keveset futottam, sőt szinte semmit, de hát elsőre az a lényeg, hogy gyalog teljesítsem a távot, a futás ráér. Az időm is tetszett, ahhoz képest, hogy ez volt az első, az időm 5:08, ami ugye jóval a szintidőn belül volt. Megkaptam az oklevelet és a kitűzőt, és büszkén indultam haza, gondolva arra, hogy jövőre lehet a 30-asra jövök, és bízom benne, hogy még jobban szerepelek.


Összesítve: nagyon jó túraidő volt, jó, nem mindenhol, volt ahol 80 cm-es hóban mászkált az ember, szimpatikus emberek és sikerélmény. Jövőre ugyanitt!
RushBoy

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére