2021. szeptember 26. vasárnap (38. hét) van, köszöntjük Jusztina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Gyalogkakukk túra

2005. május 12., csütörtök


A Mátra Manók Gyalogkakukk túráját idén próbáltuk a „biztos jó idő” időszakában rendezni, így esett a választás május közepére. Igaz, hogy a nagyoknak ilyen tájban annyi-de annyi dolguk van, alig lehet találni egy „üres napot”.A rengeteg elfoglaltságban talán jó is volt kikapcsolódni egy kicsit, friss levegőt szívni, kellemesen elfáradni.Az előzetes jelentkezéskor látszott, hogy idén fiatalabbak is jelentkeznek, s a gyengébb fizikumú réteg is képviselteti magát. Ezért bővítettük a választási lehetőséget, s igazán rövid, nem megterhelő távot is beiktattunk. Hadd legyen az élmény mindenkié.
A bérelt autóbusz 8 órakor indult velünk az óvoda mellől. A főszereplő gyerekek, s az óvó nénik, daduska nénik mellett idén is velünk tartottak segítőink, a Kékes Turista Egyesület tagjai.Vendégeink is voltak. Borbély Balázs, aki már első osztályos, kivett egy nap szabadságot a suliból, hogy velünk tarthasson. Mint mondta: „Ez tavaly is tetszett nekem.” Velünk tartott Didricsen Endre is, aki Gyöngyöshalászon nagycsoportos, s igazából anyukáját kísérte el, aki a Manók tevékenységével ismerkedik.Mátraházán, a Veronika-réten kiszálltak az autóbuszból azok, akik a hegy meghódításában is részt kívántak venni, a többiek továbbutaztak Kékestetőre.A két vendég s a fiúk közül hatan egymással versengve, mint a táltosok haladtak még felfelé is, feladva a leckét Pista bácsinak, aki pedig nem a lassúságáról híres, s a „Mátrabérc”-et is megjárt túrázó.50 perc alatt még a szépen lassan jövők is feljutottak, s fönt már azok a lányok is büszkék voltak magukra, akik a sípályán még taxit szerettek volna rendelni – mondván, hogy autóval mégis csak kényelmesebb lenne.A fönt várakozók nagyon megörültek nekünk, mert kicsit unták már magukat, s mozgás nélkül fáztak is egy kicsit.
Pecsételés, kis pihenő, evés-ivás után folytattuk utunkat lefelé. A lejtőn nagyon gyorsan haladunk mindig, így egy-kettőre elértünk a Jávoros–forráshoz, második pecsételős állomásunkhoz. Innen mindig lehet kicsit önállóbban menni, hogy gyakorolják a térkép használatát. Általában csak a nagyon figyelmesek veszik észre a jelzések szétválását, vagy a profik, mint Borsik Bálint, akinek „már térkép sem kell”.
A következő jelzés-szétválásnál csapatunk is osztódott. Itt újra lehetett ösvényt választani, aszerint: ki mennyit szeretett volna gyalogolni. Végül is 12 kisgyerek indult 4 kísérő felnőttel Mátraháza felé, a többiek a Mátrafüredre vezető ösvényre tértek.A rövidebb távot teljesítők a mátraházai óvodába mentek, s részesültek az ott mindig kedves vendéglátásban. Vidám, szabad játék után menetrendszerinti autóbusszal utaztak Gyöngyösre.
A hosszabb útvonalon gyaloglókkal a Ménes-csapási-fenyvesen keresztül haladva idén is letértünk a Remete-barlanghoz, a szekérút kereszteződésénél pihentünk, és ebédeltünk, majd énekszóval vonultunk a Benevárhoz.Mátrafüredre leérkezve kis pihenőt tartottunk. Jól megnéztünk egy gyíkot, amit Sanyi bácsi fogott nekünk, majd a térképünk alapján felidéztük, hol is jártunk, mik is voltak a nap eseményei.Csapatunk egy része buszra szállt, másik részével a Hanák Kolos Általános Iskolába mentünk, ahol kicsit felfrissítettük magunkat, majd az ott lévők okleveleiket, s kitűzőiket vehették át, elismerő gratulációk kíséretében. A többiek másnap az óvodában részesültek az elismerésben.
A kis Gyalogkakukkoknak szívből gratulálok,
A felnőttek segítségét nagyon köszönöm:
Tóthné Kelemen Mária
Jeruzsálem Úti Óvoda, Gyöngyös, 2005. május
 
A túrán résztvevő gyermekek:


ÖsszesenRésztvevők csoportonként

Kor4 év5 év6 év7 év8 év
Neme /fiú-lány/FLFLFLFLF
Mini táv /2,5 km/4124-1---
Rövid táv /5km/--21-----
Hosszú táv /8km/---11614541
nemenként41461615541
korosztályonként5103191
56

 

Balázs Eszter SáraAladi SimonBánáti GerdaCselkó Gergely
Barna LeventeBalogh BlankaHorváth DávidHolló Domján
Borbély BrigittaCsontos CsabaJekkel PatrikHuszák Rebeka
Boros ViktóriaErdei BenceKiss MartinKluk Bálint
Borsik BálintHorváth NikolettKoncsek KittiMolnár Boglárka
Harmann HannaJakab MartinKovács Korina 
Kelemen VirágJuhász KrisztinaLehoczky Dávid 
Kovács BenceKiss DominikMaksa Roberta 
Patócs DonátKovács LauraRecskó Dorina 
Rajki EszterLaposa LucaTóth Bálint 
Recskó BenceOláh MátéVarnyu Mihály 
Réthy FanniPéntek Dusán  
Rózsa RoxánaPóczik Nikolett  
Rudner CsengeSzalai Csenge  
Sebők EvelinTamás Lili  
Simor ZsomborTóth Bernadett  
Szucsik BenceVarnyu Eszter  
Telek BálintVégh Álmos  
Tóth Péter   
Varga Bálint   
2018115

 
Vendég gyermek: 2 fő /Borbély Balázs, Didricsen Endre/
 

PirosCitromKékLila

Kísérő felnőttek:Segítő Kékes T.E. tagok:
Balázsné Csörgő JuditHatala Éva
Borók ErikaOrbán Csaba
Csönge JózsefnéRajki Sándor
Haveland MelindaRajki Sándorné
Iványi LászlónéTóth István
Kiss Lászlóné 
Kovács Györgyné 
Molnár Istvánné 
Tóthné Kelemen Mária 
Tóthné Pethes Mariann 
Üveges Éva 

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére