2024. március 29. péntek (13. hét) van, köszöntjük Auguszta nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

A Rákóczi jelvényszerzõ túra bejárása - 3. rész

2004. április 15., csütörtök



Egy csütörtöki napon (2004. április 15-én) délig dolgoztam. Utána felültem egy buszra, hogy Mátraházáig utazzak, begyûjteni a kimaradt Kecske-bérci igazolópontot. A szanatóriumnál leszálltam, nem is sejtve, hogy a lehetõ legjobb helyen szálltam ki a buszból. Elõvettem az atlaszt, hogy megnézzem, hol is vagyok. Kis gondolkozás után rájöttem, hogy ha figyelembe venném a sárga + jelzést, ami a S sávot itt keresztezi, egybõl tudnám, hol is vagyok. Aztán sikeresen eldöntöttem, merre is haladjak a sárgán, ez már nem volt egy nehéz feladat... Csakúgy, mint elsõ alkalommal – amikor kimaradt ez a pont – most sem olvastam a leírást. Viszont most már fejbõl tudtam, hogy a hamarosan feltûnõ sárga háromszögön kell mennem a Kecske-bérchez. A jelzésre rátérve hamarosan egy fahídhoz érkeztem, ahonnan már látszott a kihagyott jelzéspajzs. Minden nap ezen gondolkoztam, hogy ide el kell még jönnöm, mert elsõre ezt nagyon elbénáztam. De ez a gondolat nyomban a múlté vált. Szép hely! – néztem körbe. Remekül rá lehetett látni a szanatórium hosszan elnyúló épületére, és érdekes szemszögbõl figyelhettem meg a kékesi tv-tornyot is. De mivel éhes voltam, legelõször is kerestem egy alkalmas követ leülni, hogy kényelmesen tudjam a magammal hozott harapnivalót elfogyasztani. Elõvettem a hátizsákból az áfonyás-diós péksüteményemet, amit a kedvenc gyöngyösi pékségemben vettem a munkahelyrõl kijövet. Citromízû folyadékkal fogyasztottam elemózsiámat, s közben arra gondoltam, hogy ilyen nyugodt ebédem már rég volt. Olyan idilli volt, amit csak ritkán érez az ember. Annyira ritkán, hogy jómagam nem is emlékszem hasonlóra... Ebédem elköltése után elõvettem a füzetet, és bemásoltam a kódot. Jobban szétnézve észleltem, hogy ez egy sziklákban bõvelkedõ, gyönyörû hely. Körbejártam a sziklákat, megmásztam õket, bár veszélyesen töredeztek. Fotóztam valami rengeteget.


Utólag úgy gondolom: szerencse, hogy pont ezt a helyet hagytam ki. Mert ide nem elég egy gyors igazolás, itt több órát kell elidõzni, felderítve a hely megannyi kicsi titkát.


A köves hegyoldalon nehezen tudtam csak mozogni, a szikláról lemállott darabok veszélyesen csúszóssá tették a terepet. Leóvatoskodtam azért, hogy a sziklákat alulról is megnézzem. Egy egészen kicsi barlangot találtam az egyik sziklánál, mely kisebb állatoknak nyújthat csupán alkalmi menedéket. Elõtte csontdarab jelezte, hogy valószínûleg lakmározott is itt nemrég valami vad. Eszméletlen látványt nyújtottak a kettéhasadt sziklák is. Még sosem láttam ilyet.


Az árkot áthidaló kis fahíd nagyon érdekes egy tákolmány. Lassan eljár már felette az idõ, a szél pedig még alatta is át tud bújni. Az árok aljától elég magasan áll, rengeteg oszlop tartja. Találtam olyan tartóoszlopokat is, melyek már nem tartják, eldõlve feküdtek a híd alatt. Mindent alaposan szemügyre vettem, és sok mindent fényképre is.


Lassan búcsút intettem e helynek, ami megért egy délutánt. A fahíd alatt talált eldobott kólás palackot és egy üveget magamhoz vettem, útközben még egy sörösüveget is felmarkoltam. Nem, nem szokásom a kukázás, de oly szép vidékre leltem, nem akartam volna így otthagyni. Szerencsére több szemetet nem találtam a Kecske-bércen. E keveset meg levittem az Ózon hotel egyik kukájáig. Érdekesnek találom, hogy a turistaút itt átvezet egy szálloda területén... Végül is miért ne? Mátraházáról hamar leértem Mátrafüredre, ott buszra szállva, a busz ablakából elkövetett solymosi falunézést közbeiktatva Gyöngyösre jutottam, s ezzel sikeresen befejeztem a Rákóczi túramozgalom teljesítését.

Utószó: 2004. április 23-án, a Kékes TE közgyûlésén Csabával átvehettük a teljesítésért járó igen igényes jelvényt, de magáért az élményekért is megérte bejárni a Rákóczi-turistautat.



Szõke György
















Kecske-bérc - A szanatórium épülete
Kecske-bérc - Híd
Kékes a Kecske-bércrõl
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc - A kis barlang
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc - Repedés
Kékes a felhõk alatt
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc
Kecske-bérc - Hídrészlet
Kecske-bérc - Hídrészlet
Kecske-bérc - Híd korlátok nélkül
Kecske-bérc
Szép mátrai táj
Táj és jelzés

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Oldal tetejére