2021. augusztus 4. szerda (31. hét) van, köszöntjük Dominika, Domonkos nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

A mozgalmas hétvége Rákóczi túrája

2005. április 02., szombatRagyogó időt jósolt az OMSZ, s ezúttal azt is kaptunk. A felhőtlen ég és a száraz talaj egy szál pólóra és a téli bakancs otthonhagyására csábított; meg is pirult mindenki, aki ezt a két napot velünk töltötte.


Éppen egy éve indult a Rákóczi túramozgalom... Jólesett újra egészben végigjárni, hagyni reánk zuhogni az élményeket és emlékeket.


Szombaton a Parádi medence vonzásából nehezen szabadultunk, kószálva, beszélgetve, nézelődve jutottunk el a végére. Aki sietett a buszhoz vagy még más dolga is volt e napra, az előresietett, de a többség kiélvezte a vidék adottságait. A Rákóczi fánál kapcsoltunk nagyobb sebességre, onnan már megpróbáltunk iramot menni.

A Szent István-csevice vize legnagyobb sajnálatomra nem aratott osztatlan sikert a társaságnál, ellentétben a Klarisszáéval; azt dicsérték még itt is. A rövid polémia és zokniigazítás után nekivágtunk a meredeknek.

Rózsaszálláshoz már szétszóródva érkeztünk. Ketten, akik már teljesítették a következő szakaszt, a motiváció fogytán (s a vírus hatására) innen már a Vörösmarty turistaházat, a legközelebbi buszmegállót célozták meg. Késő délután volt, mire felértünk a gerincre. Az egész eddigi út elénk tárulása és a hóvirágmezők meglepetése koronázták meg a hosszú napunkat.

A Kékesen a Rákóczi emlékoszlopnál többek igazoló füzete betelt, s így ott rögtön átvették a túramozgalom míves bronzjelvényét.


Vasárnap is összejött egy kis csapat; néhányan legyőzve a szombati nap fáradtságát, néhányan friss erővel kezdtünk a Kékesről ereszkedni. A sombokori kilátópont még mindig vastag hómezőjéről felidéztük a szombati utat, majd leóvatoskodva a görgeteges lejtőn Mátraházán megpihentünk az egyre szebben kiépülő, a kápolnát körülölelő ligetnél. Útban Mátrafüred felé egyre több turistával találkoztunk, a vasárnap délelőtti derű másokat is kimozdított. A Sár-hegy már igazi kirándulóhelyként üzemelt, csak a sárkányrepülők szomorkodtak, mert a szél most nem kedvezett nekik (egy vakmerővel találkoztunk, aki éppen mellettünk, a szőlők között landolt). A Sár-hegy most a tavaszi héricsekkel lepett meg minket, nagy, sárga fejük messziről kitűnt a még kopott, tavalyi fűcsomók közül.

Gyöngyösön a Rákóczi szobornál újabb teljesítők vették át a jelvényeket, köztük a talán eddigi legfiatalabb, aki e két napon végig előttünk járt, a 8 éves Kiss Attila. A még tőle is fiatalabb, 6 éves Lotti a sok viháncolástól „már” 10 km után elfáradt, s inkább leállt a Rákóczi-forrás vizét terelgetni...


E két Rákóczi túranap összesen 34 résztvevője bizonyára jó hírünket viszi szerte az országba, a Mátra most egy igazán szép arcát mutatta az arra érdemes, túracipőt húzó embereknek.Merva László

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére