2024. július 21. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrai Tánc (teljesítménytúra)

2003. július 26., szombat

Óh, Te Mátra!Fekete kövek anyja!24 éve már, hogy elvarázsoltál. Ültem az üdülõ parkjában és bámultam a völgyet (a Csörgõ-patak völgyét). Mögötte a "CSÚCS", melyet azóta többször is leküzdöttem már. Megcsodáltam nyugati bércedet.
A domboldalon akkor még nem állt a Holtel Narád, vadvirágok illatát fújta a szél.10 éve úgy hozta a sors, hogy egy darabot magamnak mondhatok Belõled, Fallóskúton. Onnan kiindulva, illetve oda érkezve sok-sok rejtett völgyedet és csúcsodat bejártam már. De vannak még számomra ismeretlen helyek.Szombaton az északi oldalról próbálkoztam. Nemes küzdelemben, két óra alatt értem fel Vörös-kõre. Emberpróbáló volt a gazos ösvény, sikerült megizzasztanod a kaptatón. De felértem!Ezt követõen a kedvenc sétányomon indultam Galyatetõ felé, de a K+ jelek levittek az irtózatos mélybe. Hátborzongatóan szép volt. Könnyeid hatására a fekete kövek csillogtak, ilyenkor a legszebbek.
Mátraalmás után megismerhettem kiugró bércedet. A fák gyökerein megkapaszkodva sikerült felérnem. Kicsit párás volt a völgy, de a látvány megragadott. Azért Galyatetõ felõl kevesebb erõfeszítéssel is elérhetõ ez a pont!Galyatetõ után egy rövid szakaszon a kék jeleket (is) követtem. Kár, hogy a turistaház még mindig lakatlan.
Jókora szintet veszítve értem el a Szalajkaházat. Olyan sûrû errefelé az erdõ, hogy az esõ nem ért el, pedig hullott rendesen.Megcsodáltam a völgyet, melyben valaha a kisvasút kapaszkodott felfelé. Tudsz Te lankákat is produkálni!
Mikor Mátraszentimrére értem, már nagyon fáradt voltam. Erõt kellett merítenem (sör). Meg aztán tudtam, hogy jön a völgy.
Nagy örömmel konstatáltam, hogy a patakvölgy szélén a fenyõerdõ szépen gyarapodik. A hûvös, északi oldalon jól fogják érezni magukat a fák és megfogják a talajt.Az esõ következtében a kristálytiszta vizû patak jókedvûen csörgedezett, próbálkozott a kövekkel, de azok ellenálltak. Kemény anyagból vannak. Megborzongtam a hatalmas lejtõk látványától. Jó sok anyagot elhordott már a víz! A nap már kezdett sütni, de az árnyas völgy ezt ellensúlyozta. Nehéz volt a búcsú, de menni kellett! A szalagozott, meredek úton értem el a házat. Megizzasztottál ismét!A háztól még 12 kilométer volt a célig. Jól elterpeszkedtél nyugati irányba! Azt hittem, soha nem érek Hasznosra. És a fennsíkon miért nincsenek fák?!Elhagytalak tehát és bekutyagoltam a célba. Ott várt négykerekû társam és este már kedvenc fáim alatt kortyolgattam a sört. Bambán bámultam Ágasvár csúcsát.
Jó Veled Mátra!
Csak ne lennél olyan zord! De nekem így tetszel!
Már csak egy hét és újra találkozunk!

Sebestyén István

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére