2024. április 19. péntek (16. hét) van, köszöntjük Emma nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Hanák Kolos (teljesítménytúra)

2003. április 05., szombat

"Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az bérceknél?"Nagy tisztelettel így szól a költõi kérdés mindazoknak, akik teljesítették az idei Mátrabércet ill. a rövidebb résztávot, a Hanák Kolosról elnevezett teljesítménytúrát.
(Szombaton reggel azt kellett konstatálnom, hogy már megint az erdõben esz a fene, és már megint egy lapra gyûjtök pecséteket, miközben össze-vissza csatangolok hegyre fel, völgybe le, réteken keresztül. Ki érti ezt?)Felkészültségemet nem találtam kellõen megfelelõnek a Mátrabércen való induláshoz, ezért a rövidebb távon indultam. Gyöngyösrõl a 6:10-es busszal jutottam fel Kékesre, ahol elõször is rögtön beleütköztem a túra elsõ szervezési negatívumába. Ugyanis a tisztelt szervezõk nem gondoskodtak az ilyenkor szokásos áprilisi átlaghõmérséklet biztosításáról... Ritka hideg volt, ráadásul sapkát és kesztyût is elfelejtettem otthon hátizsákolni. Szerencsére az idõjósok által megjósolt esõ nem nehezítette a napot, csupán célba érkezésem után volt Szurdokpüspökiben egy gyenge esõ. 7:45-kor tömegrajtszerûen indították az elsõ nevezõket, akik addigra népes tábort alkottak.
A Csór-hegy csúcsáig, az elsõ ellenõrzõ pontig jó tempóban haladtam, ahol is mindenki megcsodálhatta a Kós Károly kilátó... ...romjait! Szerencsére mire idáig elértem, az idõ is kedvezõbbre fordult.Az egyik magaslaton pár ember állt, akik azt mondták, hogy igaz, nem mozognak, de õk lennének a mozgó ellenõrzõ pont. Gyors pecsételés, aztán tovább.
Innentõl különösebb nem történt egészen Ágasvárig, aminek a megmászása talán az egész Hanák Kolos túra legnehezebb része. Mindenesetre amit az Ágasvár csúcsáról látni lehet... ... na azért érdemes izzadni!
Sajnos az Ágasvár megmászása kissé kikészítette a jobb térdemet (kezdõkre és amatõrökre jellemzõ tipikus "túrabetegség"...), ezért további utam nagy része lassabb tempóban folyt, valamint félpercenként álltam ki az ösvény mellé, elengedni a túratársakat.Az Ágasvári turistaház után két helyen is gondot okozott a leírás követése. P+, majd P- van a leírásban, valójában rövid P- szakasz után le kell térni a P keresztre, majd rövidesen a P sávra. Akkor a P+ és a P- találkozásánál pl. nem tudtam eldönteni a leírás alapján, hogy a P sávot jobbra vagy balra kövessem. Már a Mátra-atlaszomat akartam elõvenni, amikor egy sporttárs útbaigazított. (Az is igaz, hogy még van mit javítani a tájékozódási képességemen...)Elmondások alapján sokaknak nehéz volt a Muzsla meghódítása is, számomra viszont különösebben nem jelentett problémát, eltekintve a térdem állapotától. A Muzsla után következett szerintem a túra legizgalmasabb része. Vadregényes volt arra a táj, szûk csapások bozótok között, nagyon tetszett az a rész. Szívembe lopódzott az egész.Csupán patakátkelések hiányoztak, olyan igazi, "mármeginttérdigvagyokbenne" típusúak. És ezt a vágyamat (no nem a bakancsátázást) a Szurdokpüspöki elõtt lévõ Diós-patak sem enyhítette. Szinte észrevétlenül lehetett átkelni a patakon, annyira kevés víz volt benne.A patak után földút vezetett Szurdokpüspökibe, szõlõtáblák mellett, majd pincesoron át.Valamivel kevesebb mint 8 óra alatt értem be a célba, a helyi általános iskolába. Ott összefutottam Ivanics Józseffel (a Hanák Kolos fõszervezõjével, akivel nem a túrázás kapcsán ismerjük egymást), aki látva, hogy kissé megviseltek a lábaim, masszírozást ajánlott. Egy sátorban lehetett ilyesfajta szolgáltatást igénybe venni. Nem éltem a lehetõséggel; tudtam, hogy sokat nem segít se a térdemen, se a combjaimban az izomlázon.Mennyi az annyi? - kérdezem azóta is. Mennyi a Hanák Kolos szintemelkedése? A túranaptárban és a TTT honlapján 1900 m, a Mátra-atlaszban 1400 m, hivatalosan 1500 m. Érzésem szerint 1900 biztos nem volt, majd térképen lemérem.Ennyit akartam megosztani Veletek, Vitézek!Minden jót mindenkinek!Szõke György

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére