2024. május 20. hétfõ (21. hét) van, köszöntjük Bernát, Felícia nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

A tiszta Mátráért (hulladékgyûjtõ túra)

2002. november 09., szombatKékes Turista EgyesületGyöngyös

 

A Kékes Turista Egyesület november 9-én sikeresen rendezte meg hulladékgyûjtõ akcióját, amely A Tiszta Mátráért nevet viselte.
A párás, ködös reggelen mintegy 80 fõ gyülekezett a gyöngyösi buszpályaudvaron, akiket különbuszok vittek a Mátra különbözõ helyeire, hogy onnan indulva és a túra végén Mátrafüreden találkozva megtisztítsák a turistautak környékét az eldobált szemetek garmadától. Sástó, Kékestetõ és Mátraháza voltak a kiindulási helyek, ahol mindenki kesztyût és kellõ mennyiségû zsákot kapott a "termés" összegyûjtésére. A Kékesrõl induló csoportok munkája tulajdonképpen csak 6-700 m alá ereszkedve kezdõdhetett el, hiszen efölött hótakaró borította a tájat. Sajnos ahogy közeledtünk Mátrafüredhez, úgy nõtt az erdõben a szemét mennyisége. A Benevár kútjából például a törmelék közül 15 zsák szemetet kapartunk ki...
Jellemzõ, hogy a mátraházai és sástói csoportok fejezték be legkésõbb a túrát, hiszen a közforgalmú mûutak közelében megdöbbentõ mennyiségû szemétre leltek: pelenkától kezdve az autógumin keresztül a villanybojlerig (!) szinte teljes volt a választék. Emellett illegális szemétlerakó helyet is találtak, melynek felszámolása a mai napon túlmutató feladat. Elszomorító volt szembesülni a turistautak mentén eldobott különbözõ üdítõsflakonok és papírzsebkendõk mennyiségével is...
A rendezõk persze igyekeztek változatossá tenni a túrát, ezt "bónusz-szemetek" kihelyezésével oldották meg: akik ezeket megtalálták, a túra végén értékes könyvjutalomban részesültek. A nyirkos idõben persze jólesett a forró tea, a forralt bor és a nápolyi is, melybõl mindenki kedvére fogyaszthatott.
Az összegyûjtött szemetet a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Igazgatóságának szakemberei szállították el a gyöngyösi szeméttelepre. Ezúton is köszönjük nekik anyagi, erkölcsi és technikai segítségüket, mellyel hozzájárultak az akció sikeres lebonyolításához.
Terveink szerint minden év tavaszán és õszén szervezünk majd egy ilyen napot, de bízunk abban, hogy egyre inkább csökkenni fog az erdõbe nem illõ anyagok mennyisége. Ehhez Te is hozzájárulhatsz, kedves olvasó: amikor az erdõben túrázol és élvezed a természet harmóniáját, gondolj arra, hogy azt más is megtehesse még hosszú idõn keresztül. Ne hagyj ott se üdítõsflakont, se papírzsebkendõt, se ételmaradékot - azt mindig vidd el a legközelebbi hulladékgyûjtõig.
 
Köszönöm mindenkinek, aki eljött, hogy szabadidejét feláldozva hozzájárult környezetünk szebbé, a Mátra vonzóbbá tételéhez.
 
Simon Péter
 

Indulás a kékesi buszmegállóból
Útban Mátrafüred felé

Megérkezés a Bene-patak völgyébe
Jól esik a tea és a forralt bor

Egy kis csevegés
Nápolyit és kitûzõt is kaptak a résztvevõk

Szeméthalom az elszállítás elõtt
Összegyûjtött szeméthalmaz

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESÕ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Jooble álláskeresés
Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplõ tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítõk engedélyét kell írásban kérni.

Oldal tetejére