2020. április 4. szombat (14. hét) van, köszöntjük Izidor, Kerény nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Túra a Nyugati-Mátraalján

2001. június 16., szombat

Alig vártuk, hogy megkezdődjön a nyári szünet, az első hétvégére máris egy hívogató programot, egy mátrai kirándulást szerveztünk. Péntek délután érkeztünk Gyöngyösre, a Mátra kapujába. Ideális, színvonalas szállást sikerült lefoglalnunk a városközpontban lévő Kolping Házban. Este a Fő téren jó hangulatú rendezvényen szórakozhattunk, melynek keretében a Republic együttes is koncertet adott - mindannyiunk örömére. A zenés összejövetel után a büfében falatoztunk, majd lassan nyugovóra tértünk, hogy - már amennyire lehet - pihenten induljunk a holnapi túrára.
Reggel kissé fáradtan ébredtünk, és ásítozva szálltunk fel a buszra, de mire elértük Szurdokpüspökit, nyoma sem volt az álmosságunknak. Néhányunknak ez volt az első komolyabb barangolása a természetben, így minden újra és szépre fogékonyak voltunk. Sok, számunkra ismeretlen növénnyel (pl. erdei nenyúljhozzámmal), valamint nagy bogarakkal is találkoztunk, de a túra végére egészen megszoktuk, hogy egy-egy növény néha megkaristolja lábunkat. Utunk első néhány kilométerét a Diós-patak völgyében, erdei kocsiúton tettük meg. Ez talán kevésbé változatos rész volt, viszont itt még nem kellett annyira figyelnünk, hogy hova lépünk, ezért zavartalanabbul szemlélhettük a nyári erdő szépségeit. Miután átvágtunk a Tilalmas-tető gerincén, leereszkedtünk a Zám-patak völgyébe, aztán felkapaszkodtunk a János vára hegyoldalába. Ez igen meredek emelkedő volt, így nem csoda, hogy jólesett egy kicsit ejtőzni a napsütötte sziklákon, amíg mellettünk árvalányhaj-szőnyegtől díszlett a táj. Innen lankásabb, kissé hullámos úton, rétek között kanyarogva értünk a Pusakporos-kúthoz.
A csordogáló patak mellett elheveredtünk a méretes fűben, elfogyasztottuk elemózsiánkat, frissítőként pedig kénes vízzel töltöttük meg kulacsainkat. Azt mondják, ettől a víztől az ember erőre kap - ráadásul még az íze sem volt olyan rossz, mint ahogy azt hírből hallani. Egy csöppnyi réten lustálkodtunk, körülöttünk óriási bástyákként tornyosultak a Nyugati-Mátra gerincének csúcsai (Muzsla, Nagy-Koncsúr, Horka-tető). A pihenő után a Mész-pest platójára kaptattunk, ahol elég nehezen, rövid ideig négykézláb mászva a szúrós bokrok között találtuk meg utunk folytatását. A Havas gömbölyded csúcsát nyugatról kerültük meg, míg az Acéloshoz jutottunk, majd a patai Várhegyen gyönyörködtünk a kilátásban. Az idevezető utolsó néhány száz métert olyan úton tettük meg, mintha csak a "Gladiátor" szereplői lennénk. (Derékig érő, széltől hajladozó fűben, melyből kikandikálva zöldellő hegytetők kápráztak, előttünk pedig a várromra kitűzött címeres zászló idézte a múltat.) A várfokról letekintve a híres patai templomot, régi-egyszerű házakat, kanyargós utcákat láttunk, majd hamarosan már ezeken sétáltunk. Túránk itt, Gyöngyöspatán ért véget, a kocsmában felfrissítettük magunkat, aztán buszra szállva hazautaztunk.
Kirándulásunk minden egyes mozzanata emlékezetes marad, és reméljük mihamarabb visszatérhetünk e festői tájra...
2001. június 16.
Farkas Ágnes (egy kecskeméti diáklány)

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére