2017. április 30. vasárnap (17. hét) van, köszöntjük Katalin, Kitti nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gasztronómia

A borvidék kiemelkedő borai (Hungarikumok)


Hungarikumok
Hárslevelű:
Az október végén, november elején szüretelt szőlő nedűje finom hársméz illatú és zamatú. Telt, testes, finom savharmóniájú. Friss, üde gyümölcsillatát palackba zárva hosszan megőrzi. Különlegesen nagy borai önállóan fogyasztva, kortyolgatva nagy élvezetet jelentenek.

Olaszrizling:
Az október végén, november elején szüretelt szőlő igazán finom, különleges élvezetet nyújtó bort ad. Íze, zamata a keserűmandulára emlékeztet. Üde, friss állapotában rezedaillatú. Borvidékünkön lágy savú, harmonikus savösszetételű „behízelgő” bort terem. Túlérett, késői szüretelésű borai borritkaságok.

Királylányka:
Erdély szülötte. Illatos volta miatt az illatos fajtáknál is szerepelhetne. Kellő időben történő szüretelés (szeptember végén, október elején), kíméletes feldolgozás után a bor diszkréten muskotályos illatú, harmonikus, testes, finom savösszetételű, elegáns, egyedi élvezeti értéket biztosító felséges nedű.

Cserszegi fűszeres:
Magyarországi nemesítésű. A gazda ízlésvilágától függően szeptember végétől október végéig szüretelhető. Bora illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú, testes, amely önállóan is és Traminivel társítva is kiváló.

Muscat Ottonel:
A szeptember közepén, végén szüretelt szőlő könnyű, üde, friss, erősen muskotály ilatú bort ad. Savai lágyak, finomak, illatával, zamatával összhangban lévők. Október elején túlérésben szüretelve, kevés maradék cukorral különleges élvezetet nyújt. Sárga muskotállyal házasítva finom illatú, szép savharmóniájú, széles muskotály íz-zamat összetételű, nagyon kedves, behízelgő száraz muskotálybort kapunk. A Mátraalján termelt és ily módon készített muskotálybor egyedi és máshoz nem hasonlítható.

Sárga muskotály:
Jó fekvésű helyeken, későn szüretelve üde, friss, finom, illatos, magas savtartalmú bort nyerünk, amely önállóan és Muscat Ottonellel társítva is nagy élvezeti értékkel bíró "férfias", száraz, illatos bor.

Tramini:
Bora a muskotályos fajták sorából csak későn szüretelve emelkedik ki. Október végén, november elején szűrve finom, „bájos” muskotály illatú, széles íz-zamat összetételű, „gazdag ízű”, szájat kitöltő, kövér, nagy élvezeti értékű, mégis diszkrét bort kapunk.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére