2017. március 24. péntek (12. hét) van, köszöntjük Gábor, Karina nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gasztronómia

Bortörténelem a Mátraalján


Bortörténelem a Mátraalján
Mátraalja lakosságának életében a kora középkortól meghatározó szerepet játszik a szőlőművelés és a borkészítés. A térségben már a második évezred legelejétől foglalkoznak a szőlő termesztésével. Az 1300-1400-as években pedig a térség több települése is városi rangot kapott (Gyöngyös, Visonta), ennek következtében e városok a boraikkal szabadon kereskedhettek, a szőlészet-borászat a települések gazdálkodásában meghatározó szerephez jutott.
A XVI - XVII. századi török megszállás időszaka a szőlő- és bortermelésre sem hatott kedvezően, általánossá vált a pincék kifosztása, az útonállók pedig gyakran kirabolták a bort vásárolni szándékozó polgárokat.
A mátraaljai bor a külföldiek előtt a XVII. századtól vált egyre ismertebbé. Evlia Cselebi, egykori török történetíró az alábbi megállapítást tette Gyöngyös bora kapcsán: "Édes ízű, bő levű, tizenhét féle szőlője van, s közte hétféle muskát szőlő. Borának nincsen párja sem Arábiában, sem Perzsiában... Rózsaszínű, fehér és zafírhoz hasonló sárga borai vannak."
A XVIII. század eleji békés időszak kedvezett a szőlészet megújításának is. Újraindultak a szőlőtelepítések, a termelők érdekének képviseletében hegyközségek alakultak. A földesurak is sorra létesítettek majorsági szőlőföldeket; több nagy pince is ekkortájt került kialakításra, a XIX. század elején pedig már minőségi bortermelés zajlott a térségben. Egy kortárs történész l863-ban ezt írta a gyöngyösi bortermelőkről: "Meg kell vallani, hogy az országban ritkán találni oly értelmes népet a szőlőművelésben, mint a gyöngyösit, kinek szőlője valóságos gyönyörű kert."
A történelmi Magyarország 41 borvidékét elpusztító filoxéravész térségünket sem kímélte. A szőlőgyökértetű okozta pusztításból Gyöngyösnek még alig sikerült kilábalnia, amikor 1917-ben tűzvész ütött ki a városban. Ekkor - jellemzően - víz híján borral oltották a lángokat.
Nem kedvezett a térség borászatának a II. világháború és az azt követő infláció, valamint az államosítás sem. A bortermelésben nem a minőségi bor előállítása vált céllá, hanem a nagy mennyiségű tömegboré. Ezen változtatott a nagyarányú állami támogatás, amit mgtsz-ek vehettek igénybe; továbbá a gépesítés bevezetése és a telepített fajták helyes megválasztása. Javulni kezdett a minőség, és fokozatosan emelkedett a termésátlag.
1990-ben, a tulajdoni viszonyok megváltozása során a telepítések nagy része újra egyéni tulajdonba, családi gazdaságok kezébe került. Az ő szerepük a minőségi és különleges minőségű borok termelésében egyre jelentősebb. Talpon maradt továbbá és virágzik több nagyüzem is, kiváló minőségű boraikat itthon és külföldön egyaránt kedvelik. Az utóbbi években mind a családi, mind a nagyobb borgazdaságok átütő sikereket tudtak elérni a borminőség javulásában is.
Gyöngyös és környéke az "a hely, ahol a Nap és a Hegy összeér". A borvidék ökológiai adottságai a szőlő- és bortermelésre igen kedvezőek. A Mátra hegyvonulatai a domboldalakat védik az északi széltől, s a szőlőterületek többsége az erdők között húzódik meg. A talajok változatosak, mély rétegűek, tápanyagokban gazdagok. Kedvez a bortermelésnek a napfényes napok nagy száma és a csapadék mennyisége is, mindezek eredményeképp kitűnő minőségű bor készül a térségben.
Legjobb minőségű boraink kétségtelenül a korai és középkorai fehérborszőlő-fajtákból állíthatók elő, amelyekkel bátran versenyre kelhetünk a világ hasonló boraival. A szőlőterület kb. 7000 hektár. Minden szőlőfajtának saját karaktere van. Míg a török uralom alatt a kékszőlő-termesztés dominált a területen, az l880-as filoxéravészt követően az új telepítések zömét a fehér szőlő adja. A borvidék fehérborai illatban, zamatban gazdagok, inkább lágy karakterűek. A hagyományos Olaszrizling, Hárslevelű, a Leányka, az Ottonel muskotály, a Rizlingszilváni mellett meghonosodtak a Chardonnay, a Szürkebarát, a Tramini és más minőségi fajták is. A borvidéken azonban a lágy fehérborok mellett megtalálhatóak a telt, nehéz fehér- és a testesebb vörösborok is.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
3Patak Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére