2017. június 29. csütörtök (26. hét) van, köszöntjük Pál, Péter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Szuha

Bemutatkozás


Mátra - Templom


Tengerszint feletti magassága: 260 - 320 m

A község első írásos említése 1441-ben, Zoha alakban fordult elő az oklevelekben - 1463-ban Zwha-nak írták. Eredetileg nem a jelenlegi helyén volt a falu, csak a török hódoltság idején települtek át lakói a Mátra nagyobb biztonságot nyújtó erdőségeinek közelébe. Az 1552. évi összeírások szerint kizárólag nemes emberek lakták, akik nem tartoztak adót fizetni, s mindössze négy porta volt itt. Az egri vár 1589-90-ben kelt számadáskönyvei szerint a falu lakói az erődítmény fenntartásának céljaira szolgáltatták be a főpapi tizedet. A falu római katolikus temploma 1768-ban épült. Szuha és a közigazgatásilag hozzátartozó, részben szlovákok lakta Mátraalmás csak 1950-től Nógrád része, előtte Hevesben volt.
Szuha, a Mátra északi oldalán festői környezetben fekvő kis falu, két településrészből áll: Szuha és Mátraalmás. A környék legjelentősebb üdülőkörzete a Gombás-tó és környéke, valamint a Mátra üdülőterület. A község természetvédelmi területe a Bükkfa-forrás, ami egy idős bükk alatt tör a felszínre. 2003 augusztusában nyílt meg a Palóc Tájház, ami mindenki számára érdekes élményt nyújthat.

Mátra - StációkSzállás
Mátrai szállás ajánlatok Szuha településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére