2020. május 28. csütörtök (22. hét) van, köszöntjük Csanád, Emil nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?
Mátrai Csillagok
Éjszakai Teljesítménytúra
KiírásÚtvonalleírásÚtvonaladatokÚtvonaltérkép
TeljesítőkTöbbszörös telj.NévkeresőStatisztika
ÚtvonalfényképekTúrafényképekÉlménybeszámolókNevezés
 
 40 km  25 km  15 km 


[Gyöngyös - Szent Anna-kápolna - Mátrafüred]
A Kolping Ház kapuján kilépve jobbra indulva végigmegyünk a Török Ignác utcán, majd balra fordulunk. A 24-es főút mentén egyenes haladva eljutunk a kisvasút Felsőújváros nevű megállójáig. Körültekintve menjünk át a főúton és balra fordulva a hídon is. Jobbra a síneken áthaladva a temető sarkánál kezdődő jelzést (Rákóczi turistaút) követve jutunk fel a 499 m magas Sár-hegy csúcsára. ITT NAGYON FIGYELJÜNK ODA! A tornyok melletti tanösvény táblánál balra fordulunk, majd (szó szerint) pár lépést megtéve egy jobb oldali szűk ösvényre kell letérnünk az útról. Lefelé haladva nemsokára a Szent-Anna-kápolnához, az első ellenőrző ponthoz érünk.
Továbbra is a jelzéseket követve nemsokára kiérünk a Mátra Szakképző Iskola melletti rossz minőségű földútra. Az 1. számú tanösvény tábláig haladjunk, ott balra fordulva menjünk át a síneken. A 24-es főúthoz érve átmegyünk a zebrán, s jobbra folytatjuk utunkat (a kerékpárúton) továbbra is a jelzésen.
 
[Mátrafüred - Kozmáry-kilátó]
Hamarosan az Erdész utcai buszmegállóhoz érünk, ahol balra fordulunk a jelzésen. Kiérve az Üdülősor utcára a szemben lévő Kilátó utcán át a jelzés vezet fel minket a Kozmáry-kilátóig, ahol a második ellenőrző pontot találjuk.
 
[Kozmáry-kilátó - Sástó - Lajosháza - Haluskás - Bába-kő - Farkasmály - Nyúlmály]
A Kozmáry-kilátótól a jelzésen induljunk tovább. Közel 200 m szintemelkedést leküzdve hamarosan Sástóra érünk. Az ABC-nél véget ér a jelzés, a kemping mellett találjuk az ellenőrző pontot, ahol a ponton zsíros kenyérrel és teával várnak minket.
Igazolás után balra a jelzésen kell folytatnunk éji vándorlásunkat. A tisztásnál tartsunk jobbra, és haladjunk a kitaposott nyomon, mely a tisztás szélén vezet végig minket. (Jelzéseket ritkán találunk.) Bő egy kilométer után a Farkas-kúthoz érünk. Nem megyünk itt át a patakon a jelzéssel együtt, hanem mellette, egyenesen megyünk tovább néhány métert a Farkas-kút melletti pihenőhelyhez, és ott balra egy kis fahídon kelünk át. Szomjunkat a kút vizével olthatjuk. A kút mellett a jelzés jobbra folytatódik, nekünk azonban a rövidke turistautat kell megjárnunk, ami s -re merőlegesen, ÉNy-ra indul. 1 km-t megtéve elérjük a jelzést, melyen balra, meredeken lejtő úton jutunk Lajosházára. Leérve a Nagy-völgybe átkelünk a patakon, majd balra, az üdülő kerítése mellett megyünk, a kerítés sarkánál jobbra fordulunk, és a padoknál meglátjuk a következő ellenőrző pontot.
Visszamegyünk az üdülő mellett a patakhoz, ismét átmegyünk a betonozott átereszen, és jobbra a kocsiúton gyalogolunk a jelzésű turistaúton. (Ezt a turistautat 2004-ben az I. Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra útvonalvezetése miatt alakította ki a Kékes Turista Egyesület.) Utunk 350 m után keresztezi a Nagy-patakot, majd pár perc múlva a sínpárt is. Figyeljünk jól, mert nemsokára kettéágazik utunk, a bal oldali lesz a mienk, mely bevezet minket az Őrlőműhöz. A vasúti megálló táblája mellett a sínekre merőlegesen indulunk egy úton balra, át a patakon. Pár száz métert megtéve, egy ledőlt magasles után a élesen jobbra kanyarodik, de minket egyenesen haladva rövid szalagozás vezet át a turistaútra, amelyen jobbra folytatjuk utunkat. A Haluskásnál (a és a jelzések találkozásánál) egy újabb ellenőrző pontot találunk.
A jelzésen jutunk Gyöngyössolymosra. A temető kerítését elérve egyenesen, a temető mellett érünk ki a Bartók Béla utcára, ahol balra fordulva hagyjuk el a települést.
Innen egy rövid szakaszon az országút mellett vezet a túra, kellő odafigyeléssel haladjunk! Kövessük a szalagjelzést! A Lilakő-Bánya Kft. telephelye mellett jobbra, egy földútra fordulunk, de az első lehetséges helyen, közvetlenül egy szőlőtábla előtt rögvest balra térünk, és addig megyünk a műúttal párhuzamosan egyenesen, amíg utunk egy merőleges földútba nem torkollik. Itt a kerítés sarkánál jobbra fordulunk, majd néhány lépés után balra fordulunk, egy Bábakő feliratú tábla iránymutatásának megfelelően. Egy villanyvezetékhez érve, ahogy egy újabb tábla is mutatja, balra találjuk a Bába-követ, túránk utolsó előtti ellenőrző pontját.
A Bába-kőtől visszamegyünk az utolsó Bábakő táblához, és balra indulunk, ám néhány lépést megtéve ismét balra fordulva egyenesen kijutunk a kerékpárútra. Itt átmegyünk a 24-es úton, majd egy rövid, keskeny aszfaltúton érjük el a kisvasút Pipishegy megállóját. Jobbra, Gyöngyös irányába a sárga szőlőfürt jelzésű turistaúton indulunk tovább túránk utolsó ellenőrző állomásához, Farkasmályra. Innen továbbra is a sárga szőlőfürt jelzésen haladunk, figyeljünk a jelzésekre. Bő 1 km múlva (nagyon közel a 24-es úthoz) útelágazáshoz érünk. Sárga szőlő jelzésünk balra tér, de mi jobbra, a szalaggal jelzett úton kiérünk a Nyúlmályi kereszthez. Ismét átkelünk a 24-esen a kerékpárútra, ahol balra fordulunk.
 
[A túra befejezése]
A 24-es út mentén egyenesen a autóbusz-pályaudvarig megyünk, ahol jobbra fordulva a Török Ignác utca végén beérünk a célba.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATNK

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum

Oldal tetejére