2017. június 24. szombat (25. hét) van, köszöntjük Iván nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Közlekedés


Mátravasút - Bevezető


Gyöngyösön, a MÁV és az autóbusz pályaudvaroktól 5 percnyi járásra - a szépen rendbe hozott Orczy-kastély, ma Mátra Múzeum szomszédságában található az erdei vasút, közismert nevén Mátravasút végállomása. Az Orczy kastély komor kőoroszlánjai, - ha szólni tudnának - sokat mesélhetnének a közkedvelt kisvasút viszontagságos, régen fényes múltjáról, és jelenéről.
Az erdei vasút a Mátra-Nyugatbükki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság üzemeként működik. Két vonalán: Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Lajosháza között összesen 18 km-es szakaszon közforgalmú személyszállítási tevékenységet végez egész évben a MÁV menetrendkönyv 324-325 mezőjében megtalálható menetrend szerint.
A Mátra déli kapuja - Gyöngyös - honfoglalásunkkal egyidős, viszont a környéken feltárt bronzkori, szkíta- és kora vaskori leletek azt mutatják, hogy már a korábbi évezredekben lakott terület volt.
Gyöngyös 1334 óta városi település. Ennek köszönhetően középkori bortermelése és céhes ipara a vidék gazdasági központjává fejlesztette. A 16-17. századi török megszállás idején sem vált lakatlanná, sőt a kiváltságlevelek oltalmában átvészelte az évszázados hódoltságot. A 18-19. századi folyamatos fejlődését továbbra is borászata és kisipara, valamint élénkülő helyi és átmenő kereskedelmi forgalma alapozta meg. Városiasodása révén a Mátra-vidék gazdasági, társadalmi, művelődési központjává emelkedett.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére