2017. június 29. csütörtök (26. hét) van, köszöntjük Pál, Péter nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Kisnána

Bemutatkozás


Mátra - Kisnána - Vár


Tengerszint feletti magassága: 170 - 190 m

A Mátraalja másik (Domoszló mellett) szlovák eredetű helysége. Legnagyobb híressége vára: a Móré-vár vagy Nána vára. Eredetileg a falu délnyugati részén egy kis dombon emelkedő várat, mára a házak félkörben karéjozzák. Szabálytalan alaprajzú, kettős falgyűrűvel és vizesárokkal övezett vár. Legkorábban épült része XI-XII. századi. A honfoglalástól az Aba nemzetség birtoka, majd a szintén Aba nembeli Csobánkáké lett.
A tatárjárás utánra keltezhető első említése. 1260-ben Nana, majd Csobanka néven említik. Mivel a Csobánkák az Árpád-ház kihalása után Csák Mátét támogatták, Károly Róbert a várat és tartozékait a szintén Aba nembeli Kompolthyaknak adta. Később a vár a Domoszlayaké, majd a Losonczyaké lett. Losonczy István adta át 1543-ban egyik rokonának, Móré Lászlónak.
Móré állandóan zaklatta a környéken berendezkedő törököket, akik a várat elfoglalták. Később számos tulajdonosa lett. Pusztulása akkor következett be, amikor a törökök 1596-ban bevették Eger várát, ekkor egy tornya kivételével lerombolták. Ez a torony áll ma viszonylagos épségben, más részeit feltárták és alapfalak láthatók. Templomát Szent István királynak szentelték.

Mátra - KisnánaKiemelt mátrai szállás ajánlatok Kisnána településen:
Szállás
Mátrai szállás ajánlatok Kisnána településen


BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ÉTTEREM AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére