2017. április 30. vasárnap (17. hét) van, köszöntjük Katalin, Kitti nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Gasztronómia

Fehérborszőlők


Fehérborszőlők
A szőlőfajták fontosabb tulajdonságait, területét (1998-as adat), az érés idejét, karakterét a készíthető bortípus alapján az alábbiakban foglaljuk össze.

Rizlingszilváni:
951 ha. Nem világ-, „csak” Európa-fajta. Korai érésű, erős növekedésű tőkéje kiválóan érzi magát a Mátraalja kevésbé csapadékos lankáin. Termőképessége kiváló, sok és nagy fürtöt nevel. Jól termékenyül, de fagyra érzékeny, rothadékony fajta. Érzékenységét jó regeneráló képessége ellensúlyozni tudja. Korai szüreteléssel (15-16 mustfok) finom illatú, kellemes savú, reduktív bor készíthető belőle. Szeptember közepén 16 mustfokos, jó évben a 18-20 cukorfokot is eléri.

Leányka:
231 ha. Igen stabil tőkeállagú, erőteljes növekedésű, rothadékony fajta. Korai érése jó mustfokkal társul. Sűrű lombja több zöldmunkát igényel. Elsőrendű, szolidabb savú, táj- és minőségi bor készíthető belőle. Esős évjáratban gyors szüretet igényel, fagytűrése jó. Borából jelentős mennyiséget exportálunk.
Muscat Ottonel:
5l5 ha, országosan is jelentős terület. Korai érésű, hűvös, esős virágzási időben gyengén termékenyül. Kötött, agyagos talajainkon kiemelkedő, igen intenzív illat és zamat alakul ki borában. Ezeken a területeken magasabb savval, nagyobb cukortartalommal szüretelhető.

Irsai Olivér:
257 ha. Muskotályos jellegű, kettős hasznosítású fajta. Terméseredménye közepes, mustfoka jó, igen korai érése kedvező adottság. Csemegeszőlőként, mustként jól értékesíthető, borászati célra is alkalmas fajta.

Tramini:
207 ha. Igen kiváló illatú és zamatú, muskotályra emlékeztető fajta. Nem rothadékony, igen sűrű lombot nevel. Sok zöldmunkát igényel, csak így lehet belőle különleges bor. Alacsonyabb mustfokú szőlőjéből is kiváló, reduktív bor készíthető. Édes típusú borai nagyon kedveltek, exportképesek.
Szürkebarát:
420 ha, országosan is a legnagyobb terület. A magasműveléseken jó minőségű és kedvező termésmennyiségű. Előnyös tulajdonsága, hogy a gyengébb évjáratokban is kiemelkedik a többi fajta közül. Szolid, de igen szép illatú és zamatú bor készíthető belőle. Jó évjáratokban különleges minőséget ad. Túlérett szőlőből ászkolt borában finom, csokoládéra emlékeztető ízek alakulnak ki.

Chardonnay:
339 ha. A borvidék talajain jól terem, és karakteres borok alapanyaga lehet. Terméseredménye 10 t/ha, l9,8 mustfokkal. Jó években különlegesen jó minőségű. Bor- és pezsgőkészítésre egyaránt alkalmas fajta. Kötött talajainkon egyedi szép ízek társulnak fajtajellegéhez. A barrique módon készült fehérborok alapanyaga. Széles körű felhasználhatósága biztosítja helyét a fajtasorban. Telepítése növekvő ütemű.

Zenit
122 ha, az új fajták közül a legnagyobb területen telepített ajánlott fajta. Mustfoka szinte minden évben kiemelkedő.
Borának állandó jó minősége, koraisága a telepítésre érdemes fajták közé emeli.

Olaszrizling:
486 ha, területe l974-ben 1311 ha volt. A magasművelésen minősége a késői érés miatt csökken. Magyaros karaktere a ma is kedvelt borok közé sorolja. Alacsonyabb mustfokkal készült (16-17) boraiban elég durva savak maradnak. Több zöldmunkával gyakoribbá lehet tenni a magasabb minőségű alapanyag előállítását, az ilyen borai kiemelkedő karakterűek. Egyes talajokon egyedi jellege kitűnő illat- és zamatanyagokkal gazdagodik.

Hárslevelű:
153 ha. Kiegészítő fajtaként engedélyezett, a magasműveléseken háttérbe szorult. A debrői szőlőknek az Egri Borvidékhez történt átcsatolása után a Nagyrédei Rt. területén maradt meg jelentősebb terület. Minősége 16-17 mustfoktól 28 mustfokig ingadozik. Jó évjáratú, késői szüretelésből származó borai csodálatos illat- és zamatanyagaihoz méz ízű cukortartalom társul. Íze, zamata savaival kiemelkedő összhangba kerül.

A fehérborszőlő-fajták közül kiegészítő fajtaként engedélyezett a Rajnai Rizling, a Cserszegi Fűszeres, Zengő. Található még kevés Sárga muskotály, Zalagyöngye, Kunleány, Zefír, Királyleányka, Ezerfürtű. A Királyleánykán és a Sárga muskotályon kívül a Zengő telepítését lehet ajánlani.

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz One



GOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére