2017. május 25. csütörtök (21. hét) van, köszöntjük Orbán nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Egy "karcos" nap krónikája

2007. december 30., vasárnap


Mátrai LeFaGySz bejárás


Mátrakeresztes – vidáman beszélgetek az autó melegében Zsotyekkal és Vajonmerrével, aztán kinyitom a kocsiajtót – mintha rákattintanék a WWW.Kib.Qhidegvan.húúúúú oldalára – ott helyben lefagytam.


Gyors szerelésigazítás, indulás.


P, Zo jelzéseken kapaszkodva Zsotyek bemutatja, hogyan kell az első kilométereken fokozatosan bemelegíteni. Időt kérek – vetkőzöm. A fák fehér zúzmararuhába öltöztek, lábunk alatt pár centis hó zenél. A Zo bújócskázik velünk és eltűnik. Vajonmerre előveszi térképét, Zsotyek a tájolóját, én meg oszlatom a ködöt. Kupaktanács döntése -Irány Észak! - Ezt még Verne hősei is megirigyelnék.


Hamarosan leipi-apacsozzuk a Zo jelet, megvan a kis csibész, rövid kapaszkodás után felérünk az Ágasvári th-hoz. Innét lefelé kocogunk a Vándor-forrásig, majd a régi Po-ön lemászunk a Csörgő-szurdokba. Lent megcsodáljuk Tél Tábornok jégszobrait, a patak jegén átkelve Vajonmerre megkérdezi a súlyomat, az információ birtokában bátran jön át a jégen. Rutinos a csavó...


Követjük a patakot, mely még a tengerig is elvezetne, de a Z jelzésig egész biztos. Elkezdődik a hipli-hupli, első település Fallóskút. A faluban rácsodálkozom a házak kertjeiben álló zúzmarás fenyőfákra – szinte már giccses, aztán a látványukat lassan megszokja a szemem. Hát igen, manapság ez a trendi a Mátrában.


Sorba jönnek a települések: Mátraszentimre, Mátraszentlászló, fel s le, fel s le, mintha egy szellő hintáztatná az ágat.... de ezt a hintát még Pom-Pom is megunná.

Vörös-kő kilátó környékén hatalmas köd, Mátraszentlászló határában rátérünk a S jelre, közben javulnak a látási viszonyok. Ezen a szakaszon megint csak kapaszkodunk, a S jelről van egy jelzetlen felszökés a gerincre, ezt nem sikerült teljesen belőni.

A gerincen ezer ágra sütött a nap, kiolvasztotta a még Mátrakeresztesen arcomra fagyott mosolyt.


Galyatető felé haladva összefutunk Sápi Endrével – feljött fotózni egy kicsit. Galyán megállunk enni, inni, vacogva napozni.

Lefelé követjük a S jelet. Nem volt laza ereszkedés: egy balos letérőt elvétünk, túlmegyünk rajta, visszafordulás. Az út megvan, viszont nincs jelzés. Zsotyek és Vajonmerre leszavaz: tovább a jelzetlen úton, „pár” méter után újra megjelenik a S jel. A S-S+ elágazásánál felriasztunk egy szarvascsapatot, szerencsére Robert De Niro másfelé járt.

A S+-en lefelé megtapasztaljuk a boka fölé érő porhó hidegét, a lábszárvédő otthon pihen a szekrényben. Szalajkaháztól hosszú emelkedőn kapaszkodunk fel Bagolyirtásig, itt elköszönünk Vajonmerrétől, aki nehéz, de ésszerű döntés hozott, rövidebb úton visszament Mátrakeresztesre.


Zsotyekkal lekocogunk a Keresztesi-nyeregig, majd Z+ fel a Tót-hegyes oldalába. Megint csak becsúszik egy „pöti malőr”: fakultatíve megnézzük Babik-kutat, majd visszamegyünk a S+ elághoz.
Átbillenünk a Káván, majd leérünk Fajzatpusztára.


Innét következett a Mátrai Lefagysz „Over Kill” etapja. A S+ jelzés szelleme kísér(t) egészen János váráig. Már Fajzatpuszta után „mesélt” a jelzés: „Hol volt hol nem volt”. Havasra fölfelé Elvis is megjelent, téli koncertet adott, „hagyom” Zsotyeket ellépkedni, én inkább a „zene ritmusára” haladok fölfelé. Nagyon nehezen érek fel, Zsotyek üldögél, pihenés közben próbál vizet fakasztani a befagyott szívócsövéből.


Havasról lefelé szerencsére jól követhető volt a taposás, néha felfedezzük a jelzést is. Zsotyekkal visszatérő beszélgetésünk:

-Jaat: Zsotyek, itt balra.

-Zsotyek: Biztos???!!!

Az a tudat biztatott, hogy van nálunk térkép – ha másra nem, hát gyújtósnak jó lesz.

Levergődtünk a Kénes forráshoz – vízfelvétel, pihi, elővettük a lámpákat, lassan sötétedik, János vára előtt kapcsoljuk be a fényt.


A Zám-patakból a Z jelzésen mászunk ki, engem ez a szakasz mindig megvisel, felérünk a dombtetőre, jobbra fordulunk és jelzetlen földúton haladunk tovább. Ezen a részen megint szerencsénk volt, nem fedte be az utat a hó, nem volt köd, így viszonylag jól tudtunk tájékozódni. Nagyon csendesek vagyunk mindketten, az utolsó kilométerek felőrölték a tartalékokat is.

Mikor elérünk a kopottas Po jelzéshez, egy kicsit fellélegzem, vége a jelzetlen résznek.


Megállunk. Zsotyek melegíti a szívócsövét, próbál inni, megosztozunk a maradék kólán.

Aztán hegyibe! A porhó megint boka fölé ér, így minden lépést megéreztem, Zsotyek ezen a szakaszon küzd meg Elvissel. Meg-megállok – úgy csinálok mintha keresném a jelet, de csak kapkodom a levegőt, mellbe vág a LeFaGySz túrák örök igazsága:

-A „LeFaGySz” Nem Viccel!!!


Felérek a Muzsla gerincére, köd, zúzmaraeső, taposásnyomok a porhóban, pihegés. Zsotyek is felér. Még bennem a Po meredekének öröksége, de tovább törünk a csúcs felé – nehezen tolom a havat magam előtt, aztán megpillantom a lámpafényben Muzsla Görgő Köveit. Mosoly.


Zsotyek ereszkedés közben mesél a Rába kamion, becenevén „Ede”tulajdonságáról: a sofőrök azt tartották, hogy Ede sötétben is lát, mert minden emelkedő előtt megállt a kamion még éjszaka is.

A Muzsláról mi is ilyen „Edésen” ereszkedtünk le, de aztán feltűnnek Mátrakeresztes fényei.

Leérünk a patakhoz. Megcsörren Zsotyek mobilja, Vajonmerre érdeklődik:

-Vajon merre járunk?

Mosolygok Zsotyek válaszán: A kocsinál !!!!


Gratulálok Zsotyeknak és Vajonmerrének, és köszönöm nekik a közös kilométereket.

Külön köszönet Zsotyeknak a fuvarért, Vajonmerrének pedig a célban a forró levesért.


Boldog Új Évet!Jaat

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ÉTTEREM AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Darázshegyi Panzió
Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére