2017. június 23. péntek (25. hét) van, köszöntjük Zoltán nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Hangulatkép a Rákóczi túra megnyitásáról

2004. április 03., szombatÜdvözöllek!


Új bakancsos ünnepre készülődve tettük fel magunknak a kérdést: hol is van Gyöngyösön a Rákóczi-szobor? Enyhe pironkodással vettük tudomásul, hogy sajnos nem tudjuk a kérdésre a választ! Indulás idejére azért már másokat is tájékoztatni tudtunk a helyszínről...


Rákóczi latinul kőbe vésett hitvallását-jelmondatát följegyezve, indulásra készen állt öt korosztályból alakult, közel hatvanfős csapatunk.


Kissé hűvös reggelen, de cirógató napsütésben indultunk el, mint a "sárga füzetek" büszke tulajdonosai. Kicsit "történelmet csinálunk" hangulatban, lelkesen és még frissen szaporáztuk lépteinket.


A Sár-hegyre fölkapaszkodva, már a törpemandulás – közel virágzó – ágainál szótlanabbakká váltunk, aztán föntebb érve, híres növénykutatónk emléke előtti tisztelgés után igyekeztünk tovább.


A Szent Anna-tó víztükrében tetszelgő kápolna napfényes kalapjával köszöntötte csapatunkat. A repülőtéren a felszállni készülőt csak áthaladtunkban csodáltuk, igyekeztünk tovább a botanikus túrákról ismert útvonalon. Mátrafüred felé a régi kisvasút nyomvonalán haladva egyesek talán "Gizi"-re gondoltak.


Váratlan epizód hívott pihenésre az ökomenikus szertartások új színterén. Rögtönzött kiselőadásban az erdészeti középiskola fejlődésének történetét hallgattuk.


Mátrafüreden az apróka barokk kápolna korához illő méltósággal fogadta üdvözlésünket. Kis pihenő. Egy a buszmegállóban integető társuk mosolyától kisérve haladtunk a Muzsla irányába. A kilátó után jöttünk rá, hogy a boglárkák sárga fejecskéit kevesebb ideig kellett volna csodálni...


Néhányan a Rákóczi-forrásnál sem időztek, főleg zergelábú ifjaink igyekeztek nagy lendülettel a Hanák kilátó, majd a Kecske-bérc rozoga hídja után a Mátráházára lógatott Kékes lábai elé járulni mielőbb. Dönteni kellett! Ki, hol, hogyan jut fel időre a 14 órakor kezdődő ünnepségre? Néhányan incselkedtünk a gondolattal, hogy autóbusszal "másszuk" meg a Kékest! Aztán... mégsem... lábbusszal haladtunk tovább, egyesek a Sombokor "négykézlábas" kapaszkodója irányába indultak, kettesek a sípályán mentek-baktattak fölfelé. Tény, hogy a tervezett időnél kissé később kezdődő ünnepségen mindnyájan OTT voltunk. Lelkünkkel, szívünkkel és hangunkkal tettünk hitet a természet szeretete mellett.


A két irányból érkezett csapat szétszéledt és az erdőn át, a Kékesről lefele, bakancsos lábak igyekeztek haza – tova, az új ünnep avatása napján.


Bakancsra fel!


Szabó Márta

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

ELFOGADÓHELYEK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére