2017. május 25. csütörtök (21. hét) van, köszöntjük Orbán nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Mátrahegy 2006

2006. március 18., szombatKarácsondról indulunk a 6.17-essel. A zöld csuklós túl hamar jön és beér Gyöngyösre, még a 6.30-as füredi is beleférne.
Oly sok minden nyílt ebben a borzalmas és ocsmány buszmegállóban, ami tulajdonképpen jó nekünk, hogy azt most észre is vesszük, egy pékségfélébe húzódunk be a hideg elől, reggelizünk, a célnak nagyon megfelelő hely, a kiszolgálással sincs gond.
Aztán jönnek Janiék, Füreden a művházban nevezünk. Kocogva indulunk, hogy ne kelljen annyit gyalogolni, de már a Rákóczi-forrásnál belesétálunk, nem tom mi van, az egy hét antibioktikum megmérgezett végleg, vagy a munka, Jani mondja, hogy neki se megy, nem hiszem el, de felhagyunk a sportos tempóval. Muzsla-kilátó az első pont, rendes hó van, kicsit esik is.


Sástó, újabb bélyegzés. Lajosháza, most nem mi pecsételünk, sőt pont sincs, aztán fel a zöldön a Köves-bércre, jó választás az útvonal, szép ez a ritkás erdő, és különben a kutya sem jár erre, a gondos szervezők csokit szerveznek ide, épp ideális. Simon Peti pecsétel, tizenéve nem találkoztunk, azt mondja olvas minket, tudta hogy jövünk. Aztán megyünk tovább lassacskán a bércen, Jani, Niki, meg én hármasban, kormánykülönítmény. A fiatalosban azért belekocogunk, aztán úgy elbeszélgetünk, hogy tovább megyünk a piros kereszten, régen erre volt egy rókagombás hely, ahová jártam, de most vastag hó van, vissza a sárgára. Kb. 18 éve jártam erre először, kb. az első túrám volt, tisztán emlékszem, akkor kopasz volt, most fiatal erdő.


Át a Szén-patakon, Solymosi óvár-oldal, majd borzalmas irtások Nyesettvárhoz közeledve. A Görgőbikki utat elhagyva hirtelen bevastagszik a hó és teljesen tél van és talán még fázunk is. Galyatetőn megiszunk egy teát, rostoslét, utána csak futva lehet menni, olyan hideg van. A hó vastag, tömör, jól tart. Mindjárt lent vagyunk Sasváron. 24-es út, autós-büfé. Zseniális ellátás: házizsíros-kenyér sós hagymával, házilekváros-kenyér. Az autós büfében korrektek a sok túrázóval, az elnevezés ellenére.


Most itt szárnyakat kaphatnék a zsíroskenyértől (ez tapasztalat szerint a legjobb energiabevitel a szervezetemnek), ha bírnék enni, de egy roncs a gyomrom. Nyomjuk tovább a sárgán, még nem is jártam erre soha, Sós-cseri-tető, szúróbélyegző gond nélkül megvan. A Hársas-tető oldala jó erdő, élvezzük. Óhután az ellenőrző pont után a Klarissza-csevicéből kapunk fél liter vizet (valaki vagy több száz liternyi tartályt tölt, és csak ennyit engedélyez nekünk). Újra nagy a hó és igazán tél van. Pisztrángos-tónál isteni ötlet a szőlőcukor. Mivel eddig nem erőltettük, a vérembe kerülő cukortól megtáltosodva, tréfából elkezdek kocogni a Gabi-halála felé. Könnyedén felérünk a Saskő-nyeregbe is, lépcső van taposva a hóba, duplán lépve kényelmes. Útközben méternél vastagabb a hó, bő 20 cm-vel vastagabb, mint Galyatetőn. A legszebb bükkösöm jön (legalábbis Magyarországon), a fákon még vastag a hó, pláne a földön (mikor lesz itt tavasz?).


Kékesen a Tető étteremben elhelyezett ponton minden van, még az én gyomromnak is: alma, kivi, narancs, tea, ülőhely a melegben és az étteremből is lehet rendelni.
Innen már csak le kell gurulni, a Vályús-kút a következő pont. A hó tökéletesen tartja a lábat, lehet futni lefelé. Szép a bükkös, aztán megint nyomasztó irtások, kiirtják mindjárt az egész Mátrát.

Újra Füreden vagyunk, a célban házizsíros és házilekváros-kenyér, virsli, plusz, tea, terülj-terülj asztalkám, gratuláló lányok mosolyogva adják át a kitűzőt, oklevelet, kezet is fognak a teljesítővel.


Hát nemhiába írtam, hogy a mátrai túrák a legjobbak.
Medveczki György

Medveczky György honlapja

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Darázshegyi Panzió
Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére