2017. július 23. vasárnap (29. hét) van, köszöntjük Lenke nevű olvasóinkat. Regisztráció! | Elfelejtette jelszavát?

Élménybeszámolók

Kisnánai séta

2001. március 31., szombat

 
A minap egy rövid, amolyan "sétatúrát" ejtettem meg Koncsos Sándor kisnánai polgármesterrel és Szőke Béla helyi vállalkozóval. Utunk célja az volt, hogy bejárjuk a Kisnána természeti szépségeit bemutató, újonnan kialakítandó turistaút nyomvonalát. (A ragyogó ötlet Béres-Deák Ferencné, a Mátraaljai Borút Egyesület titkárának fejéből pattant ki - mégpedig az, hogy a Borút falvainak mindegyikében jelöljünk ki rövid, néhány km-es sétautakat. Olyanokat, amelyek felölelnék a települések és környékük látnivalóit, figyelemre méltó helyeit, esetleg a borpincéket is útba ejtenék, ezáltal fél-, egynapos időtöltésre adnának lehetőséget, marasztalnák az idelátogatókat.) A turistautak megtervezését, előkészítését és kivitelezését egyesületünk - mint e téma szakértője - nagyrészt magára vállalta.
Napsütéses, barátságos szombat reggel értem Kisnánára, a Tarnóca völgyében meghúzódó, középkori várával büszkélkedő kis faluba. A polgármester úr már várt, nemsokára megérkezett másik társunk és útnak is indultunk. Hamarosan az Ördögvályú-völgyben találtuk magunkat, vadászösvényen kapaszkodtunk fölfelé a bozótos hegyoldalban. A völgyet keresztezve, majd kelet felé fordulva egy mély vízmosáshoz, a Fehér-parthoz értünk. A szélfútta, vízmosta partszakasz érdekes, fehér sziklái már messziről látszottak. A köveken bukdácsolva, majd a túloldalra fölkaptatva jutottunk a "Félholdas kő"-höz. Ez egy jó embernyi méretű andezittömb, oldalába különböző rajzolatok vájva, közülük is kitűnik egy félholdszerű alakzat. Talán érdemes volna e rajzolatok eredetét kutatni... Útközben láttunk egy-egy malomkőre hasonlító sziklát is - mint megtudtam, réges-rég ezen a helyen faragták a malomköveket, és még ma is találni itt hagyott kettétört, "selejtes" darabokat. A Szkalyina oldalában fölmásztunk egy magaslesre, ahonnan az Öreg-hegytől a Juhász-partig pásztázhatta tekintetünk az erdők alatti füves, bozótos részt. Láttunk is egy békésen legelésző mufloncsapatot, valamint két szarvast is, akik az előbbieknél éberebbek voltak és gyorsan elinaltak. A Macskavár felé haladtunk tovább, lábunkkal a tavasz üde virágait (salátaboglárkát, üstökös gyöngyikét, ibolyákat) kerülgettük. Közben hosszan kígyózó kőrakásokat harántoltunk - régen a szőlőtáblák egész az erdőhatárig felhúzódtak, és a termőterületről eltávolított köveket hordták a gazdák puttonyaikkal ilyen sáncszerű kőrakásokba. Később hatalmas, valószínűtlenül egymásra halmozódott sziklatömböket pillantottunk meg - ez a Macskavár. Nem messze tőle egy "fotelszerűen" kipreparálódott szikláról félig fekve, kényelmesen elhelyezkedve szemlélhettük a szemközti hegyen napfürdőző szarvasokat. Innen már beértünk az erdőbe és egy kis völgyecske mentén gyorsan leereszkedtünk a vízműig. Az artézi kút szivattyúi 70 m mélyről hozzák fel az igen meleg, 27 fokos vizet - szerencsére a kút bővizű, így két községet (Domoszlót és Kisnánát is) el tud látni ivóvízzel. A faluba a műút padkáján sétáltunk vissza (a tó környéki rész bejárására máskor kell időt szakítanunk), és túránk az Éden cukrászdánál ért véget. Vendéglátóim meghívtak egy jóleső üdítőre, és olyan szeretettel meséltek a nánai borokról, hogy kedvem támadt volna felhörpintenem egy pohárkával - de sajnos az autó a parkolóban várt rám. Tanulság: ha Kisnánán jársz, lehetőleg ne autóval gyere - vagy hozz magaddal sofőrt. Hazaindulásom előtt meghallgattam egy kis ismertetőt a kisnánai várjátékokról, középkori ételekről, az Orbán napi borünnep előkészületeiről - és aligha kétséges, hogy a hallottak alapján meglátogatom majd ezeket a rendezvényeket.
Megköszönve társaimnak a szíves kalauzolást élményekkel teli indultam haza erről az alig másfél órás sétáról. Jó volt velük túrázni, figyelni a nagy szeretettel mesélt érdekes történeteket, a község gondjait, erényeit, jövőbe néző terveit. Jó tudni, hogy vannak falvak, ahol szívesen várják a betérőket, mindig akad egy-két jó szó, egy pohár bor, ahol érződik, hogy az emberek szeretik otthonukat. Kisnána visszavár - és bátran ajánlom én is mindenkinek egy látogatás, egy túra, egy kis múltidézés erejéig. Ha sikerül, ehhez mi is hozzájárulhatunk egy kicsit azzal, hogy kialakítjuk ezt a látnivalókban gazdag, könnyű körsétautat.
Simon Péter

BEJELENTKEZÉS


SZÁLLÁSKERESŐ


településen

HIRDETÉS

Szállás AJÁNLATAINK

KIEMELT AJÁNLATAINK

Hegyilevegő Panzió
Emma Vendégház

PARTNER

Kékes Turista Egyesület

FACEBOOK

Google plusz OneGOOGLE KERESÉS

www matrahegy.hu

Az oldalt a Mátrahegy Bt. készíti és tartja karban, az oldalon szereplő tartalmak kizárólagos tulajdona a Mátrahegy Bt.
Az adatok saját célra való felhasználása megengedett, további felhasználásra a készítők engedélyét kell írásban kérni.

Impresszum Google PageRank

Oldal tetejére